Είναι 40άρης και στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του συναντά γυναίκα και παιδιά σε πάρκινγκ. Οδηγός αυτοκινήτου/σπιτιού, πρέπει να βρίσκει το καλύτερο… μέλι και να το παραδίδει σε έναν άντρα που συνηθίζει να ξαπλώνει στο γρασίδι και να βρέχεται. Ολα καλά… μέχρι την απειλητική εμφάνιση ενός άλλου οδηγού. Η μυστηριώδης σύνοψη αφορά το «L», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Μπάμπη Μακρίδη, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου του Sundance και αργότερα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.
Στην Ολλανδία συνδύασαν το «L» με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, αφού ο βασικός ήρωας (Αρης Σερβετάλης) χάνει κάποια στιγμή τη δουλειά του. Ακόμη και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ ήταν γραμμένο ότι το «L» είναι «μια ταινία για το οικονομικό αδιέξοδο».
«Δεν είναι βέβαια αυτό το θέμα της ταινίας» λέει ο Μακρίδης. «Με την οικονομική κρίση τείνουμε να ξεχάσουμε την υπαρξιακή. Και το σινεμά πρέπει να είναι οικουμενικό». Βέβαια ο Μακρίδης παραδέχεται ότι ακόμη και ο ίδιος μαθαίνει το «L» βλέποντάς το ξανά και ξανά. Για εκείνον όμως έχει συγκεκριμένη και απλή ιστορία: ένας άνθρωπος χάνει τη σταθερότητά του στη ζωή, αποφασίζει να βγει για λίγο από το καβούκι του, πατά στον έξω κόσμο αλλά αυτό που δοκιμάζει τον αφήνει και πάλι στάσιμο.
«Νομίζω ότι είναι μια κατάσταση που ζουν πολλοί στα 40» λέει ο σκηνοθέτης, «στην ηλικία που αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν έχεις πράξει ως τότε σωστά και αν πρέπει να προχωρήσεις λίγο παραπάνω. Είναι η εποχή του πρώτου απολογισμού, όταν κάτι σε ταρακουνά. Αλλά πολλές φορές αυτοί που αποφασίζουν να αλλάξουν αντιμετωπίζουν αρνητισμό».
Η χωροχρονική απροσδιοριστία τoυ «L» είναι το σινεμά που εκφράζει τον Μακρίδη, ο οποίος στο σενάριο συνεργάστηκε με τον Ευθύμη Φιλίππου («Κυνόδοντας») με αφορμή μια παλιά ιδέα του φίλου του Γιώργου Γυόκα. «Το ακαθόριστο χώρου και χρόνου δίνει μια άλλη διάσταση στις ιστορίες, ενδεχομένως να τις κάνει κάπως μη πραγματικές, οπότε μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις».
Ο Μπάμπης Μακρίδης γνώρισε και αγάπησε το σινεμά στη γενέτειρά του, την Καστοριά, όπου έζησε ως τα 18. Αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον κινηματογράφο όταν είδε το «Πέρα από τον Παράδεισο» του Τζιμ Τζάρμους. Ενθαρρυμένος από έναν καθηγητή του, γράφτηκε στη Σχολή Σταυράκου. Σύντομα βρήκε τον δρόμο του, αρχικώς στο γραφείο παραγωγής του Γιάννη Σμαραγδή, αργότερα ως βοηθός σκηνοθέτη στην τηλεόραση αλλά και ως βοηθός παραγωγής στη διαφήμιση, που σήμερα είναι η βασική δουλειά του.
Υπάρχει έμπνευση για δημιουργία στη σημερινή Ελλάδα; «Υπάρχει μια συσπείρωση» λέει ο σκηνοθέτης. «Ο κόσμος που θέλει να δημιουργήσει δεν ενδιαφέρεται τόσο για το οικονομικό όσο για την έκφραση. Το «L», για παράδειγμα, έγινε με τη βοήθεια φίλων. Βεβαίως, όλοι ελπίζουμε αυτό να μη συνεχιστεί γιατί δεν είναι σωστό. Αν όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος – που απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα υπάρχει για πολλά χρόνια -, νομίζω ότι οι ταινίες θα γίνονται έτσι».

πότε και πού:
Η ταινία «L» προβάλλεται στις αίθουσες σε διανομή Feelgood Entertainment.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ