Η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Μαΐου 2012, στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της Helexpo, με οργανωτές το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), την Helexpo και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών. «Δεν ετέθη ποτέ θέμα μη διεξαγωγής της Έκθεσης» είπε στο «Βήμα» η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Κατρίν Βελισσάρη καθώς «το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΤΠΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης».
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης επομένως «από αυτή την άποψη έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή της για τα επόμενα χρόνια» συνέχισε η Κατρίν Βελισσάρη. Η μετάθεσή της από τα τέλη Απριλίου στα τέλη Μαϊου είχε να κάνει μόνο με κάποια διαδικαστικά προβλήματα που ξεπεράστηκαν γρήγορα. Οι προετοιμασίες, παρά το ζοφερό κλίμα που επικρατεί στον χώρο και την αγορά του βιβλίου, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. «Θα είναι το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς, είναι ένα ραντεβού που οι αναγνώστες το περιμένουν και το έχουν ανάγκη» υπογράμμισε η ίδια.
Φέτος θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο αφιέρωμα στην καθοριστική επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την ένωσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα, με τιμώμενη χώρα τη Σερβία και με τις καθιερωμένες θεματικές «γωνιές», για παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς και γονείς. «Στόχος μας είναι διατηρήσουμε το ποιοτικό επίπεδο των προηγούμενων χρόνων. Αρχικά, λόγω της κρίσης, σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να περιοριστούμε σε ένα περίπτερο. Τελικά η Έκθεση θα γίνει στα δυο παραδοσιακά περίπτερα, όπως μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων».

Φαίνεται ότι «οι εκδότες θα ανταποκριθούν και φέτος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο κάλεσμα, ασχέτως αν μερικοί παρουσιαστούν με μικρότερα περίπτερα. Είναι φυσιολογικό, κρίση έχουμε! Πρέπει να αποφευχθεί η απουσία τους, σημαντική είναι η παρουσία τους» επεσήμανε η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ που μαθαίνει ότι θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις αρκετοί οι ξένοι συγγραφείς που σκοπεύουν να έλθουν στην Ελλάδα με αφορμή και την έκδοση κάποιου βιβλίου τους. Επιπλέον, επειδή φέτος «δεν έφταναν όλα τα βιβλία των εκδοτών στα βιβλιοπωλεία εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων» στην Θεσσαλονίκη οι αναγνώστες θα έχουν συνολική άποψη για την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.
Με επίκεντρο τους εκδότες, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες προετοιμάζονται εκατοντάδες εκδηλώσεις, με παρόντες πολλούς ανθρώπους του πνεύματος. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνεται και ο κύκλος συναντήσεων «Μνήμη και Ιστορία» όπου ο διάλογος θα επικεντρωθεί στη μνήμη ως προς την κλινική, ψυχαναλυτική, ιστορική και λογοτεχνική της διάσταση, τη μνήμη ως κλειδί για το μέλλον.
Περισσότερες πληροφορίες για την 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εδώ: http://www.thessalonikibookfair.com/2012/default.asp