Κινητοποίηση για τη διάσωση ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος κτηρίου των Εξαρχείων, από τα ελάχιστα δείγματα λαϊκής αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, που έχουν απομείνει στην πρωτεύουσα στην οδό Θεμιστοκλέους 62 κάνουν η «Ομάδα Κατοίκων» της περιοχής με την συμπαράσταση της κίνησης MOnuMENTA.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 6,30 μ. μ. στο θέατρο Εξαρχείων (Θεμιστοκλέους 69) συζήτηση με θέμα «Η αρχιτεκτονική των Εξαρχείων και η διάσωση του κτηρίου στην οδό Θεμιστοκλέους 62» στην οποία θα μιλήσουν οι καθηγητές Ελένη Πορτάλιου, Σταύρος Σταυρίδης, Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Ελένη Μαΐστρου, Τάσης Παπαϊωάννου, η αρχιτέκτονας Τόνια Κατερίνη, η ηθοποιός Αννίτα Δεκαβάλλα εκπρόσωπος της «Ομάδας Κατοίκων για τη Διάσωση του κτηρίου» και η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία από την MOnuMENTA. Οι περισσότεροι από τους ομιλητές εξάλλου ζουν και εργάζονται στην περιοχή, την οποία έχουν μελετήσει διεξοδικά και έχουν διατυπώσει προτάσεις ουσιαστικής προστασίας της.

Αναφορικά με το κτήριο της Θεμιστοκλέους 62, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα μικρό κτηριακό συγκρότημα που αναπτύσσεται γύρω από εσωτερική αυλή, ο δρόμος για την κατεδάφισή του φάνηκε να ανοίγει μετά από την γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, που δεν το έκρινε διατηρητέο.

Κι αυτό, παρά την αντίθετη εισήγηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, που είχε ζητήσει την κήρυξή του και για τους προαναφερθέντες λόγους αλλά και γιατί βρίσκεται σε οικοδομικό περιβάλλον με πολλά κτήρια νεοκλασικά, εκλεκτικιστικά καθώς και κτήρια με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου, ένα σύνολο δηλαδή, που καταγράφει την εξέλιξη της κατοικίας στην Αθήνα.

Οι δυσάρεστες εξελίξεις, που θα μετατρέψουν το συγκρότημα σε ένα πενταώροφο κτίριο έχουν σταματήσει πάντως, ύστερα από την προσφυγή της «Ομάδας Κατοίκων» στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί και κατά της άδειας κατεδάφισης που εκδόθηκε από την Πολεοδομία Αθήνας. Κάθε κινητοποίηση λοιπόν συνηγορεί στον αγώνα για τη διάσωση του κτηρίου αυτής της ιστορικής γειτονιάς.