Γέμισαν οι προθήκες των βιβλιοπωλείων με βιβλία για την κρίση και την οικονομία. Είναι η καινούργια μεγάλη τάση του κοινού που αναδεικνύει την οικονομία ως δημοφιλές ανάγνωσμα. Πρωταθλητής χειμώνα ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος που με ένα εκλαϊκευτικό βιβλίο οικονομίας με τίτλο «Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε!» (Λιβάνης) ξεπέρασε τα 40.000 αντίτυπα σε πωλήσεις. Τα περισσότερα βιβλία οικονομίας που κυκλοφορούν είναι γραμμένα από δημοσιογράφους και έχουν τον χαρακτήρα της εκλαΐκευσης απευθυνόμενα στο μεγάλο κοινό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βιβλίο του Μαρκ Ρος «Η τράπεζα» (Μεταίχμιο) που πλησιάζει τα 30.000 αντίτυπα και είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους έλληνες αφού ένα μεγάλο κεφάλαιο του αφορούσε την χώρα μας, τα περίφημα CDS και την πολιτική Σημίτη- Παπανδρέου. Το επόμενο βιβλίο του ίδιου με τίτλο «Καπιταλισμός εκτός νόμου» (Μεταίχμιο) πούλησε 10.000 αντίτυπα και οφείλει πολλά από τα στοιχεία που παραθέτει στον πρώην trader και νυν συγγραφέα – ερευνητή Νίκολας Σάξον του οποίου το βιβλίο ««Οffshore, τα νησιά των θησαυρών» (Παπαδόπουλος) κυκλοφόρησε στα ελληνικά χωρίς όμως να σημειώσει ανάλογη επιτυχία αν και είναι, ίσως, το καλύτερο βιβλίο για να κατανοήσει κανείς τι γίνεται σήμερα με τον παγκόσμιο πλούτο.

Και οι έλληνες συγγραφείς σημειώνουν πωλήσεις που κάνουν τους λογοτέχνες συναδέλφους τους να κοκκινίζουν από ζήλια. Το βιβλίο του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού «Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία» (Πατάκης), ξεπέρασε τα 16.000 αντίτυπα και ήδη ο συγγραφέα καλείται για ομιλίες σε όλη την Ελλάδα. Στις 16.000 αντίτυπα κυκλοφορίας βρίσκεται και το «Ημερολόγιο της κρίσης» του Παύλου Τσίμα (Μεταίχμιο). Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι επίσης ένας μπεστ σελερίστας της κρίσης. Οι ομιλίες του, οι παρεμβάσεις, η επιχειρηματολογική δεινότητά του ανέβασε το πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του «Κρίσης Λεξιλόγιο: Οι οικονομικοί όροι που μας καταδυναστεύουν»(Ποταμός) στα ύψη πλησιάζοντας γρήγορα τα 10.000 αντίτυπα. Ο Γιάννης Λούλης με το «Ο δρόμος προς την άβυσσο» (Καστανιώτης) άγγιξε τα 5.000 αντίτυπα.

Το «23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό»(Καστανιώτης) του καθηγητή στο Κέμπριτζ Χα-Τζουν Τσανγκ έχει φτάσει τα 12.000 αντίτυπα ενώ «Το αίνιγμα του Κεφαλαίου» (Καστανιώτης) του Ντέιβιντ Χάρβει ξεπέρασε τις 3.500 αντίτυπα. Ο Μάικλ Λιούις με την αρθρογραφία του για το ελληνικό πρόβλημα άγγιξε με το πρώτο του βιβλίο «Το μεγάλο σορτάρισμα» (Παπαδόπουλος) τα 5.000 αντίτυπα και ήδη κυκλοφορεί από τις ίδιες εκδόσεις και το επόμενό του με τίτλο «Μπούμεραγκ». Στις 5.000 πωλήσεις έφτασε και το βιβλίο του Τζ. Στίγκλιτζ «Ο θρίαμβος της απληστίας: Η ελεύθερη αγορά και η κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας» (Παπαδόπουλος). Πολύ ψηλά, με πολλές εκδόσεις, είναι και οι πωλήσεις των βιβλίων της Ναόμι Κλάιν με το παλιότερο της «Το δόγμα του σοκ» (Λιβάνης) να έχει φτάσει μερικές δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα.

Τα περισσότερα από αυτά τα βιβλία βρίθουν στοιχείων και προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα οικονομικών πληροφοριών ενώ πολύ λιγότερες και όχι τόσο συγκεκριμένες είναι οι προτάσεις διεξόδου. Παραμένουν, όμως, βιβλία χρήσιμα και διαφωτιστικά για τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση.