Για πρώτη φορά η Εβραϊκή Νεολαία της Αθήνας ανέλαβε την οργάνωση και την επιμέλεια της εκδήλωσης για την εφετινή Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, συνδιοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων στο διήμερο 26 και 27 Ιανουαρίου 2012.
Η Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, καθιερώθηκε στη χώρα μας το 2004 μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Ως ημέρα μνήμης ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου, ημέρα που απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς-Μπίρκεναου, αποκαλύπτοντας την τραγικότητα και το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου του 2005 με το 60/7 ψήφισμά της, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Η εφετινή πρωτοβουλία των νέων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, είναι εξαιρετικά πλούσια σε συμβολισμό. Δείχνει ότι σε αυτούς περνάει η σκυτάλη της ευθύνης για τη διατήρηση της μνήμης και τη μεταφορά του μηνύματος του Ολοκαυτώματος στις επόμενες γενιές. Αποτελεί ταυτόχρονα και δέσμευση τιμής στους ελάχιστους πια εν ζωή Εβραίους που έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων, αλλά και σε όλα τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ότι το μαρτύριο τους δεν θα ξεχαστεί και θα συνεχίσει να υπενθυμίζει στο διηνεκές τις τραγικές για την ανθρωπότητα συνέπειες στις οποίες οδηγεί ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012 στις 18.45 στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος). Ομιλητές θα είναι η Αννα Μαρία Δρουμπούκη, διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Λάζαρος Εφραίμογλου του οποίου η οικογένεια έχει τιμηθεί με τον τίτλο «Δίκαιοι των Εθνών» για τη σωτηρία Εβραίων στη διάρκεια της Κατοχής και οι νέοι Βανέσσα Κιού και Αλβέρτος Φόρνης.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012 (ώρα 12.00) θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας (πεζόδρομος οδού Ερμού) από εκπροσώπους της Πολιτείας, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, των επιζώντων ομήρων, πρεσβειών ξένων χωρών, πολιτικών κομμάτων και άλλων οργανισμών.