Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα στην εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στην εποχή των μεγάλων απειλών, στην εποχή της σύγχρονης «τρομοκρατίας»: Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη προτείνει, για τις 23 Ιανουαρίου (στις 20.30) στο πλαίσιο του Θεατρικού Αναλογίου του Ιωνικού Κέντρου την «Ιουλιέτα των Μάκιντος» του Στέλιου Λύτρα, επιλέγοντας να επιμεληθεί της σκηνοθεσίας και να «διαβάσει» τον ρόλο της Ιουλιέτας.
Εργο γραμμένο το 1991 από τον συγγραφέα και ποιητή που έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι του 1993 – σε ηλικία 41 ετών, καταπιάνεται με το σαιξπηρικό θέμα, δίνοντας στους ήρωες σημερινά πρόσωπα. Η υπόθεση εκτυλίσσεται μέσα στην εφιαλτική ατμόσφαιρα ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος οργουελικού τύπου, με ΜΑΤ που συγκρούονται και νεαρούς διαδηλωτές. Η Ιουλιέτα είναι υπάλληλος μιας τεράστιας εταιρείας που τη συνθλίβει καθημερινά, ενώ ο Ρωμαίος ένας καταζητούμενος «τρομοκράτης» που διακινεί ηλεκτρονικά αρχεία με απαγορευμένο υλικό. Το κλειστοφοβικό εσωτερικό αλλά και εξωτερικό τοπίο κυριαρχείται από οθόνες – είτε υπολογιστών, είτε τηλεοράσεων που προβάλλουν συνεχώς δελτία κρατικής προπαγάνδας, σκηνές υπέρτατης βίας και εικόνες πολέμου. Παίζουν ακόμα οι Δημήτρης Λάλος, Γιάννης Λεάκος, Ηλιάννα Μαυρομάτη, Κρις Ραντάνοφ, Βασίλης Χατζηδημητράκης, ενώ στο βίντεο συμμετέχει ο Στέλιος Μάινας.

Το έργο είχε ανέβει για πρώτη φορά το 2000 από το θέατρο Σημείο σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή με την Ιωάννα Μακρή στον ρόλο της Ιουλιέτας.
Στο μεταξύ, αυτή την εβδομάδα στο Ιωνικό Κέντρο θα δοθούν σήμερα, Δευτέρα και αύριο, Τρίτη 16 και 17 Ιανουαρίου, δύο ακόμα παραστάσεις.

Απόψε (16/1, στις 21.30) «Ο Αρτονέν Αρτό θυμάται τον Χίλτερ στο Καφέ Ρομάν του Βερολίνου», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καντιώτη με τον Νίκο Παντελίδη. Μαζί του επί σκηνής ο Αλέξανδρος Μποτίνης παίζει τσέλο. Βασισμένη στην ανεπίδοτη επιστολή του γάλλου θεωρητικού στον Χίλτερ, ο Τομ Πέκερτ συνέθεσε έναν ιδιαίτερο μονόλογο, στο πνεύμα του Αρτό, που συνδυάζει ακραίες σκέψεις. Θα επαναληφθεί στις 23 και 30 Ιανουαρίου καθώς και στις 6 Φεβρουαρίου. Ωρα έναρξης: 21.30.

{{{ moto }}}

Στη συνέχεια, την προσεχή Τρίτη, 17 Ιανουαρίου (στις 20.30), στον ίδιο χώρο θα παρουσιασθεί το έργο της Σόνιας Ζαχαράτου «Ο εχθρός μου». Το κείμενο τοποθετεί κάπου στον κόσμο άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ήρωες μιας τρομοκρατικής πράξης. Η συγγραφέας επισημαίνει ότι «γύρω τους, μέσα στην παγωμένη αίθουσα, όπου έχουν εγκλωβιστεί, υπάρχουν όπλα και εκρηκτικά. Μια γυναίκα, με το γιο της στην αγκαλιά, εξαντλημένη από την κούραση, αποκοιμιέται. Ενας άντρας, δίπλα της, την ξυπνά και της μιλά. Είναι ένας από τους δεσμώτες! Τι μπορεί να της λέει; Ποια κατάληξη θα έχει η ομηρεία; Τι θα απογίνουν οι ήρωές μας;». Στο θεατρικό αναλόγιο διαβάζουν η Τιτίκα Βλαχοπούλου (η οποία έχει και τη σκηνοθετική επιμέλεια) και ο Δημήτρης Πετρόπουλος. Φάουτο παίζει η Σοφία Μαυρογενίδου.