Το μοντέλο της ελληνικής, αστικής πολυκατοικίας στο εργαστήριο. Πρόκειται για μία αρχιτεκτονική έρευνα που με τον τίτλο «Πληθοδομές» θα αναπτυχθεί στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη (Νέο Κτίριο) εν είδει έκθεσης από τις 25 Ιανουαρίου παρουσιάζοντας τους προβληματισμούς του αρχιτέκτονα Ζήση Κοτιώνη πάνω στην πολυκατοικία και εν γένει την αστική κατοικία, όπως έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα.
Βασισμένος στην κοινωνική κριτική της μεταπολεμικής κατοικίας, που είχε πυρήνα της την οικογένεια ο Κοτιώνης δημιουργεί στο εργαστήριο εναλλακτικές μορφές και τύπους σύνθετων δομών αστικής κατοίκησης με αφετηρία το «κοινό», που στη σύγχρονη πόλη δεν είναι μόνον ο δημόσιος χώρος αλλά και το έδαφος, ο αέρας, οι υποδομές, η απαραίτητη ενέργεια για την αναπαραγωγή της αστικής ζωής. Η έρευνά του έτσι, επαγγέλλεται μία κτιριακή δομή για το πλήθος, την «πληθοδομή», η οποία δοκιμάζει την αντοχή της γηράσκουσας δομής της τυπικής πολυκατοικίας. Πρόκειται για μία οικοδομική πρόταση στην κλίμακα της πόλης.
Ο χώρος της έκθεσης διαμορφώνεται σαν εργαστήριο αρχιτεκτονικής παραγωγής, όπου κυριαρχούν ξύλινες μακέτες, σχέδια και βίντεο που περιγράφουν τον κάτοικο – «μοναδικότητα» και παρουσιάζουν προτάσεις πληθοδομών. Οι προτάσεις αυτές έχουν μια γενική αναφορά και προτείνουν κτίρια – καθεδρικούς του πλήθους. Παράλληλα όμως εντοπίζονται σε μια πόλη του πλήθους σε κρίση: την Αθήνα. Το εργαστήριο των «πληθοδομών», επιτρέπει στον επισκέπτη να σταθεί, να καθίσει, να δει, να διαβάσει, να χτίσει σε ένα είδος ενεργού συμμετοχής σε μια ιδέα αρχιτεκτονικής.
Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο σχεδιασμός της είναι του Ζήση Κοτιώνη ενώ την επιμέλεια έχει ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης. Συνεργάτες είναι οι Βάσια Λύρη, Γιώργος Ρυμενίδης, Μιχάλης Σοφτάς και Ράνια Τότσικα. Στo πλαίσιo της έκθεσης διοργανώνεται ημερίδα στις 3 Φεβρουαρίου και εκδίδεται δίγλωσσος κατάλογος.
Που και Πότε
Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138, τηλ. 210 345 3111) Ζήσης Κοτιώνης «Πληθοδομές». Εγκαίνια 25 Ιανουαρίου. Διάρκεια:26 Ιανουαρίου _19 Φεβρουαρίου