Αύριο, Πέμπτη, στις 3μμ, κηδεύεται από το Α΄Νεκροταφείο ο Βασίλης Διοσκουρίδης που έφυγε χθες σε ηλικία 70 ετών.

Ο Διοσκουρίδης ήταν ένας διανοούμενος που επηρέασε την λογοτεχνική κίνηση της χώρας αφήνοντας ένα διακριτό, στους μυημένους, καλλιτεχνικό στίγμα .

Όπως διηγείται ο Αλέξης Ζήρας «Ο Βασίλης Διοσκουρίδης ξεκίνησε την πορεία του κοντά στην αριστερά, στο ευρύτερο περιβάλλον της Πανσπουδαστικής. Ανήκε στον κύκλο των Χαλανδραίων φοιτητών με τους Γιάννη Καλλιόρη, Γεράσιμο Λυκιαρδόπουλο, Μάριο Μαρκίδη, Ανδρέα Μυλωνά κ .ά που τότε συσπειρώνονταν γύρω από το περιοδικό «Μαρτυρίες». «Τον συνάντησα λίγο μετά το 1964, αλλά ουσιαστικά σχετίστηκα μαζί του το 1977», διηγείται ο Α.Ζήρας όταν με μια παρέα συζητούσαμε να δημιουργήσουμε ένα περιοδικό.

Στην παρέα εκείνη ήταν ο ποιητής Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι φίλοι του Μένης Κουμανταρέας και Γιώργος Ιωάννου, ο σκηνογράφος Βασίλης Βασιλειάδης και ο τυπογράφος Αιμίλιος Καλιακάτσος.

Στο ισόγειο ενός νεοκλασικού της πλατείας Αιγύπτου ο τελευταίος έστησε ένα ατελιέ τυπογραφίας με στοιχεία που είχε παραγγείλει ο Β. Διοσκουρίδης από την Ιταλία, ήταν γνωστό ότι ήταν ένας εραστής της κλασικής τυποτεχνίας». Ο Αλ. Ζήρας αποχώρησε λίγο πριν την έκδοση του Εκηβόλου , ένα περιοδικό που εξέδωσε 18 τεύχη (1978-1997) και κάθε τεύχος του ήταν μια καλλιτεχνική δημιουργία.

Στο περιοδικό δημοσιεύτηκαν σημαντικά κείμενα της ελληνικής γραμματείας από τους Ζήσιμο Λορεντζάτο, Οδυσσέα Ελύτη, Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλο κ.ά Μετά τον Εκηβόλο ο Β. Διοσκουρίδης ήταν μαζί με τη γυναίκα του Τζούλια Τσακίρη η ψυχή του καλού εκδοτικού οίκου «Το ροδακιό».

Ο Διοσκουρίδης εργάστηκε ως επιμελητής στον Ικαρο, όπου μεταξύ άλλων επιμελήθηκε την Α΄ έκδοση των δοκιμίων «Ανοιχτά χαρτιά» του Ελύτη.

Άνθρωπος επίμονος, με άποψη, δημιουργικός ανήκε στην ομάδα των παλιών μαστόρων της τέχνης και του πνεύματος.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα έστειλε ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος ενώ ανακοίνωση εξέδωσε η Εταιρεία Συγγραφέων.