Με το Συμπόσιο συνεχίζονται οι «Πλατωνικοί Διάλογοι» στο Εθνικό Θέατρο: Ο Γιώργος Βέλτσος μαζί με τη Μυρτώ Ρήγου και τον Ακη Βλουτή, σε συνεργασία με τη Ρούλα Πατεράκη, θα παρουσιάσει τη δική του σκηνική εκδοχή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων, στο κτίριο Τσίλερ της οδού Πειραιώς, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, στις 18.00 – με είσοδο 5 ευρώ.

Ο Γιώργος Βέλτσος, εξηγεί το σκεπτικό αυτής της σκηνικής εκδοχής, μιλώντας στο «Βήμα».

«Οπως το πλατωνικό συμπόσιο που εγκωμιάζει τον έρωτα, έτσι θέλησα κι εγώ, σαν ένας αναγνώστης του 21ου αιώνα να βρω το αντίστοιχο κείμενο σήμερα. Γι΄αυτό και διάλεξα το Σεμινάριο του Λακάν «Ακόμα», που κυκλοφορεί στη μετάφραση του Βλάση Σκολίδη από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Είναι γνωστή η δυσκολία να μεταφράσει κανείς τον Λακάν. Αλλωστε το «Ακόμα» που στα γαλλικά σημαίνει Encore, σημαίνει και επίσης En corps, δηλαδή «Στο σώμα».»

»Επιλέγοντας αποσπάσματα που ταιριάζουν, βάζοντας μαζί κείμενο και κείμενο για να επιτευχθεί η διακειμενικότητα, ώστε να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο πράγμα: από τον Λακάν στον Πλάτωνα και το αντίθετο. Στον Πλάτωνα χρησιμοποιώ τη μετάφραση της Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου, που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί – θα κυκλοφορήσει συντόμως.


»Εχω διαλέξει τον διάλογο Σωκράτη και Διοτίμας για τη γέννηση του έρωτα και το τελευταίο κομμάτι του Σωκράτη με τον Αλκιβιάδη, ένας διάλογος με θέμα τον ομοφυλοφιλικό έρωτα. Σε τελική ανάλυση το ίδιο το Συμπόσιο είναι ένα θεατρικό έργο.


{{{ moto }}}»Με τη βοήθεια της Ρούλας Πατεράκη και του Ακη Βλουτή, μαζί με τη Μυρτώ Ρήγου, όλοι μαζί επί σκηνής κάνουμε ανταλλαγές προσώπων και ρόλων. Η σκηνική αναπαράσταση εμπλουτίζεται και από ένα βίντεο, βουβό, με τη γνωστή διδασκαλία του Λακάν στους μαθητές του που προβάλλεται στον λευκό τοίχο της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Εθνικού. Κι όλο αυτό υπό τους ήχους της μουσικής του αγαπημένου μου Λουτσιάνο Μπέριο. Δηλαδή, το θέαμα περιλαμβάνει αγαπημένες αναγνώσεις, ακούσματα, προτιμήσεις, πρόσωπα. Ολοι μαζί εναλλάξ στη σκηνή. Κι ενώ η διανοητική σύλληψη της ιδέας είναι δική μου, χάρη στη Ρούλα Πατεράκη όλο αυτό αποκτά τη σκηνική του εφαρμογή. Γι΄αυτό και της αφιερώνω αυτή την παράσταση», καταλήγει ο Γιώργος Βέλτσος.

Οι «Πλατωνικοί Διάλογοι» του Εθνικού Θεάτρου θα συνεχισθούν την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου με τον «Χαρμίδη», τον οποίο θα παρουσιάσουν ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης, ο μεταφραστής Βασίλης Κάλφας και οι ηθοποιοί Δημήτρης Μωθοναίος και Μηνάς Χατζησάββας. Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί τα Φώτα, Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, με τον «Τίμαιο», από τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό, τον Β. Κάλφα και τον Νίκο Κουρή.