Ενα εγχειρίδιο κατανόησης της ελληνικής κρίσης με τη ματιά ενός λογοτέχνη και ενός οικονομολόγου παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου στους χώρους του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Ο κ. Βασίλης Βασιλικός και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, κουβαλώντας διαφορετικές αποσκευές, συναντήθηκαν και συνομίλησαν για τη «Βαθιά ελληνική κρίση» και όσα κατέγραψε το κασετόφωνο έγιναν ένα βιβλίο με τον συγκεκριμένο τίτλο 100 σελίδων που είναι «θησαυρός», σύμφωνα με τα λεγόμενα του διευθυντή του «Βήματος» κ. Αντώνη Καρακούση, ο οποίος παρουσίασε τους ομιλητές της εκδήλωσης αφού πρώτα αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη έκδοση (Οδός Πανός). «Είναι ένα βιβλίο που δεν το πιάνει το μάτι σου αλλά τέτοιες συνομιλίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά» είπε ο κ. Καρακούσης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη αυτές οι προσπάθειες να σταθούν απέναντι στους «σκυλοκαβγάδες» της τηλεόρασης.

Γι’ αυτόν τον «θησαυρό» αλλά και γενικότερα για τα ζητήματα της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας μίλησαν με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Βύρων Μπαλής και, βέβαια, ο Βασίλης Βασιλικός και ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Το προτέρημα του Γιάννη Στουρνάρα είναι ότι ήταν σαφής και απλός στις απαντήσεις που μου έδινε» είπε ο Βασίλης Βασιλικός. «Για πρώτη φορά, έτσι, κατάλαβα οικονομία». Σύμφωνα με τον συνομιλητή του συγγραφέα του «Ζ», ο Βασίλης Βασιλικός ήταν ένας δύσκολος συνομιλητής. Τα ερωτήματα που έθετε μπορεί να ήταν εξειδικευμένα, διατυπώνονταν, όμως, από έναν συνομιλητή ο οποίος είχε αφουγκραστεί τον απλό κόσμο.

Η ομιλία της κυρίας Διαμαντοπούλου είχε έντονα πολιτικό χαρακτήρα. «Τα πολιτικά κόμματα χρειάζονται αναδιάταξη. Σ’ αυτό το πλαίσιο μπορούν να συναντηθούν το ευρύτερο δυναμικό Κέντρο και η υπεύθυνη Αριστερά» είπε η υπουργός Παιδείας αφού πρώτα ανέφερε ότι την τελευταία διετία μπορεί να πάρθηκαν αποφάσεις αλλά η υλοποίησή τους δεν έγινε με τον τρόπο που θα έπρεπε. Σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου, τρεις είναι οι τρεις κύριοι άξονες που θα πρέπει να βρίσκονται στον πολιτικό προγραμματισμό ανεξαρτήτως παρατάξεων και χρόνου εκλογών. Πρώτον, η παραμονή της χώρας στο ευρώ και οι συμμαχίες στην ΕΕ για συγκεκριμένους στόχους όπως π.χ. η ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα. Δεύτερον, η δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης για όλους τους αδύναμους απέναντι στην κρίση. Και τρίτον, οι αναπτυξιακές επενδύσεις μέσα από διεθνείς στρατηγικές συμμαχίες (π.χ. Κίνα) προσφέροντας σημαντικά και ελκυστικά κίνητρα.

Ο Βύρων Μπαλής, τέλος, αφού ανέφερε ότι ο διάλογος μεταξύ ενός καλλιτέχνη και ενός οικονομολόγου έχει το προτέρημα να κάνει πιο κατανοητό το πρόβλημα, ανέφερε ότι βρισκόμαστε σχεδόν δύο βήματα πριν από την καταστροφή και ο δημόσιος διάλογος εξακολουθεί να στρέφεται γύρω από απλοϊκά ζητήματα. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλή, δεκαετίες λανθασμένης πολιτικής και πολιτικών χειρισμών – μεταξύ άλλων και καχυποψιών για κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία – μας έφεραν μέχρι εδώ. Τι θα φέρει τα βήματά μας μακριά από τον γκρεμό; Σύμφωνα με τον κ. Μπαλή, μεταξύ άλλων, να κλείσουμε τ’ αφτιά μας στις Σειρήνες που μας προτρέπουν να βγούμε από το ευρώ και να αξιοποιήσουμε την κρατική περιουσία.

Η συνάντηση Βασιλικού – Στουρνάρα έγινε για τις ανάγκες της σαββατιάτικης στήλης «Οι αταίριαστοι» της εφημερίδας «Τα Νέα» και πλουτίστηκε εν συνεχεία με δύο-τρεις συναντήσεις ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένο το σώμα της επικοινωνίας «που σε πιο πρόσφορες για ουσιαστικό διάλογο εποχές θα μπορούσε να σταθεί ορόσημο για την ελληνική πνευματική και κοινωνική ζωή», αναφέρει ο εμπνευστής της, κ. Θανάσης Νιάρχος.