Πενήντα, τουλάχιστον, θεατρικά έργα για παιδιά παίζονται αυτή την εποχή στις αθηναϊκές αίθουσες – ορισμένα εκ των οποίων συναγωνίζονται τις καλές παραγωγές για ενήλικους θεατές. Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι πάντα, μια καλή ευκαιρία, για θέατρο. Πάρτε τα παιδιά από το χέρι – αν δεν σας το ζητήσουν τα ίδια, και μυήστε τα στον μαγικό κόσμο του θεάτρου. Γι’ αυτό και πρέπει να είστε προσεκτικοί στις επιλογές σας, λαμβάνοντας υπόψιν το ίδιο το παιδί. Πόσο έμπειρος θεατής είναι, πόσο εύκολα συγκεντρώνεται, ποια θέματα το ενδιαφέρουν και ποια δείχνουν να μην τραβούν την προσοχή του. Στην αρχή καλό είναι να πάτε με τα νερά του. Σιγά σιγά θα μάθουν και θα το αγαπήσουν (κι αν όχι, τουλάχιστον θα ξέρουν το γιατί). Μαζί με την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση, μια παράσταση είναι πάντα μια καλή αφορμή για συζήτηση, για ερωτήσεις, απορίες και απαντήσεις. Παράλληλα είναι και μια άσκηση αυτοσυγκέντρωσης.
«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Αλκης Ζέη στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού και ο «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου στη Μικρή Πόρτα αποτελούν δύο ιδανικές επιλογές για πραγματικά καλό θέατρο. Οι Μαγικές Σβούρες του Δημήτρη Αδάμη που προτείνουν το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ (Αθηνών) αποτελούν ένα καλό πρώτο βήμα στον κόσμο του Βάρδου. Παραστάσεις και για μικρότερα παιδιά με το «Αν εσύ… ήμουν εγώ!» του Δημήτρη Σεϊτάνη στο θέατρο Ακαδήμεια, «Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια» της Μαρίζας Κωχ στο Τριανόν, τα διαχρονικά «Πινόκιο» που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Δεγαΐτης στο Θέατρο Τέχνης και «Οι άθλοι του Ηρακλή» από την Κάρμεν Ρουγγέρη (Θέατρον Ελληνικού Κόσμου).

Μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά είναι το Τρένο στο Ρουφ όπου η Τατιάνα Λύγαρη φιλοξενεί στο Βαγόνι της «Το διαστημοτρένο του κυρίου Ιγνάτιου Ροδόλφου ντε Λος Χούπα Γκλούπα» που έγραψε ο Ηλίας Μαμαλάκης ενώ στο Ακροπόλ «Οι τρεις βασιλοπούλες που λιώναν τα γοβάκια τους» παρέχει ένα χορταστικό και προσεγμένο θέαμα με την υπογραφή της Σοφίας Σπυράτου. Φρέσκο και πρωτότυπο το έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου «Ταξιδεύοντας με τον μπαμπά μου» που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Τέλος στη Λυρική Σκηνή (θέατρο Ολύμπια) ο «Παπουτσωμένος γάτος», στην ευφάνταστη παράσταση που σκηνοθετεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος, τα παιδιά έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν την όπερα.