Τη βραδιά των Χριστουγέννων επέλεξαν για να κάνουν πρεμιέρα: Με έναν μήνα καθυστέρηση, η Ράνια Οικονομίδου, η Αννα Κοκκίνου και ο Δημήτρης Καταλειφός, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις παραστάσεις τους στο θέατρο Σφενδόνη με το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Ρίττερ, Ντένε, Φος» που τους ενώνει και πάλι στη σκηνή.

Η διακοπή της συνεργασίας τους με την σκηνοθέτιδα Βαρβάρα Μαυρομάτη αποτέλεσε και τη βασική αιτία αυτής της χρονικής μετάθεσης στην έναρξη. Η πρεμιέρα ήταν να δοθεί στις 25 του περασμένου Νοεμβρίου και τώρα προγραμματίζεται για τις 25 του τρέχοντος μήνα. Τελικά οι τρεις ηθοποιοί ανέλαβαν να σκηνοθετήσουν τους εαυτούς τους _με τη βοήθεια του Πάνου Παπαδόπουλου, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιασθούν και οι πρόβες. Είναι άλλωστε γνωστή η λεπτομέρεια με την οποία δουλεύουν, είτε μόνοι τους είτε όλοι μαζί και πόσο είναι οπαδοί της πολύμηνης προετοιμασίας _πράγμα που αντικατοπτρίζεται στις παραστάσεις τους.

Φίλοι και συνεργάτες από τα παλιά, έπαιξαν μαζί για τελευταία φορά πριν από είκοσι πέντε χρόνια _στη «Συμφορά από το πολύ μυαλό» του Κλάιστ, προτού διαλυθεί η «Σκηνή». Επειτα ο καθένας πήρε τον δρόμο του. Με τον καιρό η Κοκκίνου έφτιαξε τη Σφενδόνη ενώ η Οικονομίδου με τον Καταλειφό έστησαν (μαζί και με τον Τάσο Μπαντή) το θέατρο Εμπρός. Οταν διαλύθηκε, ξαναβρέθηκαν μαζί στη σκηνή του Απλού Θεάτρου. Τώρα, μετά από μια ιδέα της «οικοδέσποινας» ξανάσμιξαν. Κι εμείς περιμένουμε να τους δούμε.
Γραμμένο το 1984 και ένα από τα σημαντικότερα του Τόμας Μπέρνχαρντ, το έργο, βαθειά πολιτικό, ξεκινά από την οικογένεια για να χαρτογραφήσει, τελικά, ολόκληρη την κοινωνία. Κριτικός και ανελέητος, ο συγγραφέας θέτει τα προβλήματα και εμβαθύνει στην ψυχή και το πνεύμα του ανθρώπου, καταλήγοντας ότι θύτες και θύματα ακολουθούν ένα φαύλο κύκλο χωρίς τελειωμό.

Με το χρήμα να καθορίζει τις τύχες των τριών ηρώων του έργου, οι δύο αδελφές Ρίττερ και Ντένε και ο αδελφός τους Λούντβιχ ζουν στο αρχοντικό τους, σε ένα προάστιο της Βιέννης, καθώς ανήκουν στη βαθύπλουτη οικογένεια Βόρρινγκερ. Το έργο διαδραματίζεται μέσα στη διάρκεια μιας μέρας: Αυτός ο χρόνος είναι αρκετός ώστε να αναδειχθούν τα πρόσωπα, οι χαρακτήρες αλλά και οι σχέσεις που τους διέπουν.

Ολα ξεκινούν όταν η Ντένε, φέρνει για μόνιμη εγκατάσταση στο σπίτι τον φιλόσοφο αδερφό της Λούντβιχ, ύστερα από εικοσαετή παραμονή τουσε ψυχιατρείο. Στόχος της είναι να εντάξει και πάλι τον αδερφό της στο σπίτι και στα ιδανικά του. Η Ρίττερ είναι τελείως αντίθετη με την πρωτοβουλία της μεγαλύτερης αδελφής της, καθώς δεν μοιράζεται τα ίδια ιδανικά _θεωρεί άλλωστε τον αδελφό της, τέρας εγωισμού και δικής τους καταπίεσης. Οι τρεις τους, μέσα στην «κόλαση των Βόρινγκερ» όπως χαρακτηρίζεται το αρχονικό της οικογένειας, θα συγκρουσθούν, βίαια και ανελέητα.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Ρίττερ,
Ντένε, Φος» του Τόμας Μπέρνχαρντ. Μετάφραση Ιωάννα Μεϊτάνη, σκηνοθεσία Δημήτρης Καταλειφός-Αννα Κοκκίνου-Ράνια Οικονομίδου-Πάνος Παπαδόπουλος, σκηνικό Εύα Μανιδάκη, φωτισμοί Αλέκος Γιάνναρος. Παίζουν: Ράνια Οικονομίδου, Άννα Κοκκίνου, Δημήτρης Καταλειφός

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ

Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, Μακρυγιάννη, τηλ. 210 9246692
Προπώληση στα τηλ.: 8011160000 (από σταθερό) – 210 6786000 (από κινητό)
Πρεμιέρα την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011 τις 21.00
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη Παρασκευή και Σάββατο στις 20.00 και Κυριακή στις 18.00