Ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών η προσέλευση και η συμμετοχή του κοινού στο 3ο TEDx Athens, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στον «Ελληνικό Κόσμο» με εξαιρετική επιτυχία.

Από την σκηνή της εφετινής εκδήλωσης, η οποία ήταν ολοήμερη,«παρήλασαν» αξιόλογες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας την δική τους πινελιά στην «τέχνη της δημιουργικής ανατροπής», που ήταν και το κεντρικό σύνθημα του TEDx Athens.

Κοινό συμπέρασμα των ομιλητών ήταν ότι παρά την ύφεση, η οποία είναι πλέον διεθνής, ο καθένας από εμάς μπορεί να συγκεντρώσει δυνάμεις, να εστιάσει στο δικό του όνειρο και να το κάνει επιτεύξιμο στόχο ζωής, ανατρέποντας την πρότερη κατάσταση.

Ανάμεσα στις ομιλίες οι πλέον εντυπωσιακές ήταν:

– Του επίκουρου καθηγητή του ΜΙΤ κ. Κ. Δασκαλάκη, ο οποίος συνέδεσε και συσχέτισε την πληροφορική («η επιστήμη στο κέντρο των επιστημών») με την οικονομία και «το αόρατο χέρι της αγοράς», φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι «το οικονομικό σύστημα δεν μπορεί ποτέ να ισορροπήσει» και ότι οι διαθέσιμες θεωρίες αδυνατούν στην πραγματικότητα να ερμηνεύσουν το σημερινό, δαιδαλώδες οικονομικό σύστημα.

– Του τετραπληγικού Αμερικανού Κρις Κόλγουελ, ο οποίος έμεινε παράλυτος μετά από ελεύθερη πτώση και έκτοτε έχει αφιερωθεί στο να διαδώσει το μήνυμα ότι εάν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν την δύναμη της ατομικής τους ευθύνης, τότε ο κόσμος θα αλλάξει προς το καλύτερο.

«Πως καθάρισε το μυαλό μου; Παρέλυσα και τα προβλήματά μου αποσυνδέθηκαν από την υπόλοιπη κοινωνία. Μόνοι μας δημιουργούμε τους φόβους μας» είπε και συμπλήρωσε ότι «όσο εγκατέλειπα τα υπάρχοντά μου τόσο ένοιωθα ελεύθερος, αφού η άνεση με έκανε να χάσω την αίσθηση της επιβίωσης».

«Νικώντας τον φόβο, έφτασα στο ακατόρθωτο: Την ανατροπή. Οπου δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει λύση» τόνισε.

– Του έλληνα ντιζάινερ, κ. Χ. Τσέβη, ο οποίος από το εργαστήριο του στην Αθήνα έχει «κατακτήσει» την παγκόσμια αγορά της επικοινωνίας και της διαφήμισης, καθώς απολαμβάνει διεθνούς φήμης για τα ψηφιακά μωσαϊκά του, όπως τις διάσημες απεικονίσεις του ιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς.

Στην ομιλία του σημείωσε ότι το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν το νέο «πλοίο» που συνδέει τους παραγωγικούς ανθρώπους με τις διεθνείς αγορές, διηγήθηκε πως από τις διεκπεραιωτικού χαρακτήρα δουλειές που αναλάμβανε στην Ελλάδα βρέθηκε να αφοσιώνεται σε υψηλής ποιότητας εργασίες για πολυεθνικούς πελάτες – κολοσσούς και κατέληξε, λέγοντας, ότι «σκοπός δεν είναι η επιτυχία, αλλά η ευτυχία».

– Του διακεκριμένου αμερικανού επικοινωνιολόγου, Τζο Τρίπι, ο οποίος έχει «ένσημα» 30 ετών στην πολιτική επικοινωνία κι έχει εφαρμόσει πρωτοφανείς για την εποχή τους μεθόδους, που, διαμέσου της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έφεραν εξαιρετικές επιδόσεις σε υποψηφίους των Δημοκρατικών.

Ο Τριπι εξήγησε πως πλέον τα social media αποδομούν τα παραδοσιακά συστήματα εξουσίας, καθώς διαχέουν την πολιτική ισχύ πίσω στην κοινωνική βάση, δημιουργώντας «στρατούς από Δαβίδ».

«Εάν ο Γολιάθ σταματήσει να τους ακούει, θα βγει εκτός συστήματος» είπε, «φωτογραφίζοντας» τη χώρα μας.

– Της Ελληνίδας δημοσιογράφου του DOW JONES και της WALL STREET JOURNAL, κυρίας Ματίνας Στεβή, η οποία ανέλυσε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το twitter έχουν φέρει πλήρη ανατροπή στην λειτουργία των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών.

«Έχει υπάρξει μεγάλη ανατροπή στον τρόπο με τον οποίο διακινείται η πληροφορία.

Το twitter ρίχνει το τείχος μεταξύ υμών και των αγορών» σημείωσε και διηγήθηκε πως μία φήμη που απλώς κυκλοφόρησε στο συγκεκριμένο διαδικτυακό μέσο πριν από λίγους μήνες έριξε στα Τάρταρα τη μετοχή διεθνούς τράπεζας μέσα σε λίγες ώρες.

– Του επίκουρου καθηγητή και ιδρυτή του εργαστηρίου διαδραστικής ρομποτικής του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κ. Νικ. Μαυρίδη, ο οποίος οραματίζεται και εργάζεται υπέρ της συνεργασίας ανθρώπων και μηχανών, μέσω ενός ενσώματου υπολογιστικού νέφους, που θα συνεπικουρείται από ανθρώπους και θα επεκτείνει κατά πολύ τις υφιστάμενες δυνατότητες υπολογισμού και παρατήρησης.

Ο κ. Μαυρίδης παραδέχθηκε ότι αυτό γεννά ηθικά και νομικά ζητήματα, όμως, όπως τόνισε, «εάν φροντίσουμε να αρχιτεκτονηθούν οι βάσεις με ισορροπία, τότε μπορούμε να φτάσουμε σε ατομική και ολιστική αυτοπραγμάτωση». «Εσείς, όμως, θέλετε να ζείτε σε έναν τέτοιο κόσμο;» κατέληξε.

– Του 19χρονου Πορτογάλου, Ρικάρντο Σόουζα, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο ζωής την αλλαγή της εκπαίδευσης. «Η κοινωνία αλλάζει, όχι όμως η τάξη» είπε και σχολίασε ότι το σύγχρονο σχολείο εξακολουθεί να δαιμονοποιεί την αποτυχία, η οποία, όμως, είναι κάτι καλό, καθώς αποτελεί διαδικασία διδακτική.

«Αν ξαναφτιάξουμε την εκπαίδευση, θα αλλάξουμε τον κόσμο», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από έναν ομιλητή – έκπληξη, τον Χουσέμ Αουντί, εκ των πρωταγωνιστών της «Αραβικής Άνοιξης», ο οποίος επιτέλεσε καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση της Τυνησίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αλλαγή των καθεστώτων στον Αραβικό κόσμο.

Ο Αουντί, ο οποίος τυγχάνει και εκ των διοργανωτών του TEDx της Καρθαγένης (η αρχαία Καρχηδόνα), αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναλάβουν οι ίδιοι οι λαοί τη μοίρα τους.

Οι νικητές του εφετινού διαγωνισμού
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη του νικητή του διαγωνισμού TEDx Athens Challenge, που θα υποστηριχθεί από το Ιδρυμα Λαμπράκη με το βραβείο «Χρήστος Λαμπράκης».

Έπειτα από την ψηφοφορία του κοινού, που παρακολούθησε το TEDx Athens, νικητής ανεδείχθη το «Urban Dig Project», τα μέλη του οποίου πραγματοποιούν καλλιτεχνικές δράσεις σε εγκαταλελειμμένα , ιστορικά κτίρια των Αθηνών.

Δεύτερη και τρίτη πρόταση αντίστοιχα, ήταν το «Athens Plaython» το οποίο σχεδιάζει ομαδικά παιχνίδια για τις γειτονιές της Αθήνας, με την χρήση ψηφιακών μέσων και το «ACSTAC», δηλαδή μία προσομοίωση ενός επιστημονικού συνεδρίου – παιχνιδιού στο σχολείο.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 153 προτάσεις που συνολικά υπεβλήθησαν στον διαγωνισμό TEDx Athens Challenge, πολλές εξ αυτών βρίσκουν έμπρακτη υποστήριξη.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι από τούδε και στο εξής το TEDx Athens δεν θα περιορίζεται σε μία (και μόνο) μεγάλη ετήσια εκδήλωση, αλλά μέσω του TEDx Athens+Community θα διοργανώνονται μικρότερες δράσεις καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.