Ο Κεν Ράσελ υπήρξε ένας από τους πιο εκκεντρικούς σκηνοθέτες του μετά – free cinema βρετανικού κινηματογράφου. Κορυφώθηκε στη δεκαετία του 1970, με ταινίες βυθισμένες στη νεύρωση και την υστερία, μέσα από μια πληθωρική σκηνοθεσία, πλούσια σε μουσικά και οπτικά εφφέ. Διόλου τυχαία ένα από τα παρατσούκλια που είχαν προσάψει στον Ράσελ ήταν «Ο Φελίνι του βορρά».

Δημιουργίες του όπως οι «Ερωτευμένες γυναίκες» (1969) για τις οποίες προτάθηκε για Οσκαρ (η μοναδική υποψηφιότητά του στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου), το μιούζικαλ «Τόμι» (1975), η «Λιστομανία» (1975) αλλά και ο «Βαλεντίνο» (1977), στο οποίο ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ σε μια από τις σπάνιες κινηματογραφικές εμφανίσεις του υποδύθηκε τον σταρ του βωβού κινηματογράφου Ρούντολφ Βαλεντίνο, είναι μερικά παραδείγματα της αξιοπερίεργης φιλμογραφίας του Ράσελ, ο οποίος γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου του 1927 στο Σάουθαμπτον, σπούδασε σε Ναυτικό Κολλέγιο και προτού ασχοληθεί με την τέχνη έγινε αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού (1945).

Σύντομα ο καλλιτεχνικός χώρος τον παρέσυρε. Ο Ράσελ έγινε χορευτής, ηθοποιός, χορογράφος, παρουσιαστής εκπομπών στο BBC και τέλος παραγωγός και σκηνοθέτης στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο.

Στον κινηματογράφο ασχολήθηκε με πολλά είδη αφήνοντας πάντα το δικό του, μοναδικό (και συνήθως δυσάρεστο) στίγμα. Οι «Δαιμονισμένες» (1971) που του χάρισαν το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ της Βενετίας είναι μια νοσηρότατη «μελέτη» των μαγισσών του 17ου αιώνα στη Γαλλία, το «Gothic» (1986) εξιστορεί τα όσα ενδεχομένως να συνέβησαν στο σπίτι της Μαίρη Σέλεϊ τη νύχτα που «έδωσε ζωή» στον λογοτενικό ήρωά της, δρ. Φρανκεστάιν, ενώ οι «Νύχτες της Τσάινα Μπλου» (1984) είναι το πορτρέτο μιας γυναίκας (Κάθριν Τέρνερ) που ζει διπλή ζωή: σχεδιάστρια μόδας το πρωί, πόρνη το βράδυ.

Η εισπρακτική αποτυχία της ταινίας του Κεν Ράσελ «Ανεξέλεγχτες καταστάσεις» (1980) τον δυσκόλεψε πολύ στην ανεύρεση οικονομικών πόρων για τις ταινίες του γι’ αυτό και για ένα μεγάλο διάστημα σκηνοθετούσε όπερες συμπεριλαμβανομένης και τηνς «Μαντάμ Μπατερφλάι».

Ο Ράσελ παντρεύτηκε τέσσερις φορές και απέκτησε πέντε παιδιά, όλα με την πρώτη γυναίκα του, ενδυματολόγο Σίρλεϊ Ράσελ (1935- 2002)