Η έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ιταλία, τιμά τον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη με μια σειρά εκδηλώσεων που οργανώνονται στη
Ρώμη τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.
Οι εκδηλώσεις, που εντάσσονται στο «Έτος Ελύτη», προβλέπουν ημερίδα στην αίθουσα Odeion του Πανεπιστημίου με συνάντηση νεοελληνιστών από όλη την Ιταλία, μεταφραστών του Ελύτη, όπως οι Μάριο Βίτι, Βιντσέντσο Ρότολο,
Φιλιπομαρία Ποντάνι, Μάσιμο Κατσούλο και Πάολα Μαρία Μινούτσι, οι οποίοι θα αναφερθούν, διαμέσου των μελετών τους, στο έργο του ποιητή. Την έναρξη της ημερίδας θα κηρύξει ο πρέσβης της Ελλάδος στη Ρώμη Μιχαήλ Καμπάνης.
Θα παρουσιαστούν δυο εμπλουτισμένες επανεκδόσεις: Η ποιητική ανθολογία «Είναι νωρίς ακόμη» και η ανθολογία δοκιμίων «Η μέθοδος του άρα» από τον εκδοτικό οίκο Donzelli, σε μετάφραση και επιμέλεια της Πάολα Μαρία Μινούτσι, με παρεμβάσεις της καθηγήτριας Κατερίνα Καρπινάτο, του ποιητή Έλιο Πέκορα, του συγγραφέα και κριτικού Πάολο ντι Πάολο και του καθηγητή Αντρέα Μεκάτσι.

Παράλληλα, σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα θα εγκαινιαστεί μια έκθεση, με θέμα τη ζωή, το ποιητικό και εικαστικό έργο του ποιητή και με κύρια αναφορά σε τρία βασικά έργα: «Αξιον εστί», «Μαρία Νεφέλη» και «Ελεγεία της Οξώπετρας».
Η έκθεση, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και σε επιμέλεια της Εστίας Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου της Τεργέστης, φέρνει το ιταλικό κοινό σε επαφή με
αντιπροσωπευτικά αντίγραφα των κολλάζ και υδατογραφιών του Ελύτη και με όλες τις ιταλικές εκδόσεις που αφορούν το έργο του.
Το αφιέρωμα στον έλληνα νομπελίστα θα ολοκληρωθεί με τη βραδιά μουσικής και ποίησης με τίτλο «Μ’ ένα τριφύλλι φως», η οποία θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του δημαρχιακού μεγάρου της Αιώνιας Πόλης «Καπιτόλιο».
Η μουσική σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού θα συνοδεύεται από την προβολή εικόνων από τη ζωή και το ποιητικό και εικαστικό έργο του Ελύτη. Θα ερμηνεύσουν ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς, η υψίφωνος Δάφνη Πανουργιά, ενώ ο
Γιώργος Κουρουπός θα συνοδεύσει στο πιάνο και η Βιβή Γκέκα στο μαντολίνο. Στην απαγγελία των ποιημάτων η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο Τζέρο Φρικάνο.