Επιτέλους φως στο τούνελ! Υπογράφηκε σήμερα το μεσημέρι η πολυαναμενόμενη σύμβαση που θα επιτρέψει την κατασκευή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο πρώην εργοστάσιο Φιξ. Η σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ του ΕΜΣΤ και της κατασκευαστικής εταιρείας Ακτωρ Α.Τ.Ε. η οποία αναλαμβάνει να ολοκληρώσει το κτίριο και να το παραδώσει εντός 23 μηνών, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2013.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία ευχάριστη είδηση μέσα στο γενικότερο κλίμα κατήφειας, πόσο μάλλον που έτσι μπαίνει ένα τέλος στην περιπέτεια της κατασκευής του μουσείου το οποίο δεινοπάθησε τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από τους αναδόχους του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, υπήρξε έκπτωση του πρώτου αναδόχου λόγω μη τήρησης των συμφωνηθέντων ενώ ο δεύτερος στη σειρά παραιτήθηκε. Σημαντικό είναι εξάλλου, ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη αφού ως έργο – γέφυρα έχει ενταχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός είναι 26.343.147 ευρώ.

«Μέσα στις σκοτεινές μέρες που περνάμε σήμερα είναι μια φωτεινή μέρα», δήλωσε στο «Βήμα» η διευθύντρια του ΕΜΣΤ κυρία Αννα Καφέτση προσθέτοντας: «Εχουμε μία νέα αρχή μπροστά μας και δύο χρόνια έντονης προετοιμασίας, που αρχίζουν από αύριο κιόλας, διότι πέραν του κτιρίου ετοιμάζουμε τις εναρκτήριες εκθέσεις και όλη την εγκατάσταση του μουσείου. Ο στόχος μου είναι η στενή παρακολούθηση όλης της διαδικασίας ώστε να γίνει ένα σωστό κτιριολογικά, μουσείο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μελέτης, που πραγματικά είναι από τις υψηλότερες».

Παρά τις περιπέτειές του όμως το ΕΜΣΤ δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί και να παράγει έργο στεγαζόμενο αρχικά στο ίδιο το Φιξ, στη συνέχεια στο Μέγαρο Μουσικής και στη Σχολή Καλών Τεχνών και από τον Σεπτέμβριο του 2008 στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών επί της Βασ. Γεωργίου 17 – 19 και Ρηγίλλης.

Στην υπογραφή της σύμβασης ήταν παρόντες και όλοι οι μελετητές του έργου, συγκεκριμένα η αρχιτεκτονική ομάδα 3SK Στυλιανίδης, η στατική ομάδα Παναγιώτης Μπαμπίλης και Συνεργάτες οι Η/Μ μηχανολόγοι INSTA, επίσης ο φορέας διεύθυνσης του έργου η Ελληνοτεχνική με τον πρόεδρό της κ. Νίκο Πανδή.

Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός για την μετατροπή του Φιξ είχε προκηρυχθεί το 2005 αλλά μόλις τον Ιούνιο του 2007 υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση, σύμφωνα με την οποία το έργο θα παραδινόταν στο τέλος του 2009. Ο νέος ανάδοχος πάντως έχει φέρει σε πέρας και την κατασκευή του κτιρίου του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως.