Η κιθάρα είναι ένα όργανο το οποίο, από τις αρχές της εμφάνισης τύπων αστικού λαϊκού τραγουδιού μέχρι και σήμερα συμμετέχει ανελλιπώς στην δισκογραφία αλλά και στο λαϊκό πάλκο ως σημαντικό τμήμα της λαϊκής ορχήστρας. Ως φορέας μιας σύνθετης μουσικής γλώσσας που γνωρίζει πολλά στάδια εξέλιξης, δεν έπαψε ποτέ ν΄αποτελεί θεμέλιο λίθο της ρεμπέτικης μουσικής – από τη γέννησή της, στα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι και τα μέσα του 20ού, τα χρόνια της ευρείας διάδοσης και αποδοχής της – αφού επάνω σ΄αυτήν έχτιζαν την μελωδία οι σολίστες και ακουμπούσαν φωνητικά οι τραγουδιστές.
Ανθολογώντας αυτό ακριβώς το ρεπερτόριο του μισού αιώνα, ο κιθαρίστας και καθηγητής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής Δημήτρης Μυστακίδης παρουσιάζει στις 18 και 19 Νοεμβρίου, στις 20.30, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τα πολλά πρόσωπα της ελληνικής λαϊκής κιθάρας, ερμηνεύοντας μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα 32 τραγούδια σημαντικών συνθετών του ρεμπέτικου των οποίων το έργο επηρέασε καθοριστικά στην πορεία της μέσα στον χρόνο (Σπύρου Περιστέρη, Γιώργου Καρρά, Κώστα Καρίπη, Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη, Βαγγέλη Παπάζογλου, Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Κατσαρού, Μανώλη Χιώτη, Γιώργου Μητσάκη, Γιάννη Εϊτζιρίδη, Κώστα Μπέζου, Μανώλη Χρυσαφάκη, Κώστα Ρούκουνα, Ιωσήφ Ριτσιάρδη, Αντώνη Νταλγκά).
Ο Γιώργος Νταλάρας συμπράττει φωνητικά και κιθαριστικά σε μια νέα απόδοση των επιλεγμένων τραγουδιών που αναδεικνύουν τις τεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες του οργάνου καθώς πολλά απ΄αυτά δημιουργήθηκαν και παίχτηκαν αποκλειστικά με κιθάρες ενώ σε κάποια άλλα το συγκεκριμένο έγχορδο δεν επισκιάστηκε από τα υπόλοιπα μουσικά όργανα.

Στο τραγουδιστικό μέρος της παράστασης που τιτλοφορείται «Η τέχνη της κιθάρας στα χρόνια του ρεμπέτικου» συμμετέχουν επίσης και οι Μάρθα Φριτζήλα, Χρήστος Μαστέλος, Βασίλης Σκούτας και Δημήτρης Μυταράκης (οι δύο τελευταίοι συνοδεύουν και στις κιθάρες το πρωταγωνιστικό δίδυμο της βραδιάς). Την επιμέλεια του ήχου έχει ο Γιώργος Καρυώτης και του φωτισμού ο Χρήστος Λαζαρίδης και ο Βασίλης Πουφτής.

«Είμαι παιδί της κιθάρας» ανέφερε ο Γιώργος Νταλάρας στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Μέγαρο. «Η κιθάρα – συνέχισε – στάθηκε μεγάλος έρωτας για μένα. Την πρωτόπιασα στα χέρια μου μικρό παιδί κι από τότε ζω μαζί της…»