Ήταν μια μακριά, δύσκολη μέρα στη δουλειά, αλλά ένα ποτό, σας περιμένει στο τέλος. Ραντεβού στο μαγαζί της γωνίας για μια μπύρα; Οχι! Στην Αίγυπτο του 2550 π. Χ. το ραντεβού θα δινόταν κάτω από τις πυραμίδες _που βρίσκονταν σε φάση οικοδόμησης_ αλλά το ποτό δεν θα άλλαζε. Και πάλι μπύρα θα ήταν!

«Πληρώνονταν σε ψωμί και μπύρα», λέει ο Δρ Πάτρικ ΜακΓκόβερν, επιστημονικός διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομοριακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Όποιος δούλευε στις πυραμίδες κάτω από τον καυτό ήλιο χρειαζόταν σίγουρα μια κρύα μπίρα στη συνέχεια. Ετσι η συνεισφορά της στην κατασκευή των πυραμίδων είναι μεγάλη, πόσο μάλλον που η ημερήσια κατανομή ήταν πέντε λίτρα», προσθέτει φέρνοντας μάλιστα και ένα σημερινό παράδειγμα: «Φανταστείτε έναν αρχαιολόγο που εργάζεται σε ανασκαφή. Εχει πάει από νωρίς στη δουλειά και έχει βγάλει μια δύσκολη μέρα κάτω από τον ήλιο. Εάν δεν έχει μία μπύρα για το βράδυ, θα γίνει…. επανάσταση».

Πρωτοπόρος εδώ και δύο δεκαετίες στον τομέα της μοριακής αρχαιολογίας αλλά και δημιουργός αρχαίων συνταγών που… σβήνουν τη δίψα ο Δρ ΜακΓκόβερν προχωρεί ένα βήμα παραπέρα με την θεωρία του, σύμφωνα με την οποία το αλκοόλ και ειδικότερα η μπύρα υπήρξε αποφασιστικός παράγοντας ανάπτυξης των αρχαίων πόλεων. «Γιατί επιδρά στο μυαλό, σκοτώνει αρκετούς μικροοργανισμούς, έτσι ώστε να έχει φαρμακευτικά αποτελέσματα, αλλά και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά κοινωνικά μηδενίζοντας τις αναστολές», όπως λέει.
Για τον ίδιο άλλωστε οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν ήταν το μοναδικό παράδειγμα αφού κάτι παρόμοιο συνέβαινε στην κεντρική Αμερική, μόνον που εκεί η μπύρα προερχόταν από καλαμπόκι αντί για κριθάρι. «Ενα από τα κίνητρα των πρώτων ανθρώπων για την επιλογή μιας θέσης εγκατάστασης θα μπορούσε να είναι η καλλιέργεια σιτηρών, τα οποία όμως παράγουν και μπύρα», λέει ο ΜακΓκόβερν ο οποίος θα αναπτύξει τη θεωρία του σε διάλεξη με τίτλο «Αποκαλύπτοντας το παρελθόν: Η αναζήτηση του κρασιού, της μπύρας και γενικότερα της ζύμωσης» την ερχόμενη Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Αλλωστε ο ίδιος πιστεύει ότι ο ρόλος της μπύρας στο μέλλον μπορεί να είναι καθοριστικός σημειώνοντας μάλιστα μία τελευταία ανακάλυψη που αυξάνει την πιθανότητα ότι το αλκοόλ θα μπορούσε να πυροδοτήσει την εξέλιξη του ανθρώπου πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

«Η παρατήρηση μέσω τηλεσκοπίου αποκάλυψε ότι στο κέντρο ακριβώς του γαλαξία μας υπάρχει ένα τεράστιο σύννεφο _ δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων λίτρων _ αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της αιθανόλης. Αυτό δείχνει όντως, πως το αλκοόλ είναι βασικό για τη ζωή σε αυτόν τον γαλαξία και στον πλανήτη Γη!», λέει.