{{{ moto }}}Μια εικαστική προσέγγιση της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη επιχειρούν τριάντα τρεις σπουδαστές του Ζ΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή. Και το αποτέλεσμα της εργασίας τους γίνεται έκθεση με τίτλο «Με ασβέστη και θάλασσα. Εικόνες πάνω ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη» που από τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου φιλοξενείται στο Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι). «Οι σπουδές αυτές πάνω στον Ελύτη απέχουν πολύ από το να εικονογραφούν την ποίησή του», μας εξηγεί ο καθηγητής των σπουδαστών, Γιάννης Ψυχοπαίδης. «Αντίθετα, επιλέγουν ένα, παράλληλο με την ποίηση, εικαστικό δρόμο και αναζητούν το κοινό υπέδαφος ευαισθησίας και τον κοινό ρυθμό της ροής του ποιητικού με τη ροή του εικαστικού λόγου».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του γνωστού εικαστικού, «χρώμα, ματιέρα, σχέδιο, υλικά και ζωγραφικές χειρονομίες ανιχνεύουν τα όρια της τέχνης και την τέχνη της υπέρβασης των ορίων στο κοινό λυρικό βίο που ενώνει ζωγραφική και ποίηση».

Οι Εμμανουέλα Αγγελοπούλου, ΄Αντα Αναστασέα, Αλέξανδρος Βέργης, Νατάσα Γεωργαράκη, Ιωάννα Γουζέλη, Ντένη Θεοχαράκη, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Αναστάσιος Καλιακάτσος, Δημήτρης Καλόγηρος, Αλεξάνδρα Κατσορίδου, Λητώ Κάττου, Κωστής Κόντος, Χριστίνα Κουσουλίδου, Σοφία Κυριακοπούλου, Αγγελική Λόη, Χριστίνα Μαϊφόσιη, Πένυ Μονογιού, Παρασκευή Μουστάκα, Αγγελική Μπόζου, Φωτεινή Παλπάνα, Θεοδώρα Πανταζοπούλου, ΄Αρτεμις Παπαδήμα, Μπέσσυ Ράλλη, Γιώργος Σακκάς, Καμέλια Σαματά, Κλεοπάτρα Τεχλικίδη, Βάσω Τζούτη, Νίκος Τσιάντας, Sophie Fardella, Αλέξης Φιδετζής, Βίβιαν Χαλκίδη και Γιάννης Χειμωνάκης είναι οι σπουδαστές που επιχειρούν να προσεγγίσουν εικαστικά τον Ελύτη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου.