Για περισσότερο από 20 χρόνια 60 και πλέον ΄Ελληνες καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν ένα μεγάλο αριθμό έργων αποκλειστικά για τα ετήσια ημερολόγια που εξέδιδε η Ανώνυμη Γενική Εταιρία Τσιμέντων Ηρακλής. Καθιέρωσαν, έτσι, μια μακρόχρονη παράδοση που πέτυχε ένα σημαντικό σκοπό: την ένταξη της νεοελληνικής τέχνης στην καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων, με έναν τρόπο εύληπτο και πρωτότυπο.

Ο καθοριστικός ρόλος που διαδραμάτισαν στη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα υπογραμμίζεται μέσα από τη νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη που με τίτλο: «΄Ελληνες ζωγράφοι στα ημερολόγια της ΑΓΕΤ Ηρακλής 1956-2009» φιλοξενείται από την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου.
Στη συλλογή της ΑΓΕΤ περιλαμβάνονται συνολικά 60 καλλιτέχνες.

Έξι ζωγράφοι έχουν γεννηθεί ως το τέλος του 19ου αιώνα, ο Αγήνωρ Αστεριάδης, ο Νικόλαος Βεντούρας, ο Περικλής Βυζάντιος, ο Δημήτρης Γαλάνης, ο Δημήτρης Γιαννουκάκης και ο Ευθύμιος Παπαδημητρίου. Οι υπόλοιποι, μπορούν να ενταχθούν σε τρεις μεγάλες ομάδες, με βάση την χρονολογία γέννησής τους. Η πρώτη περιλαμβάνει όσους έχουν γεννηθεί από το 1900 ως το 1919. Εδώ εντάσσονται οι Σπύρος Βασιλείου, Ανδρέας Βουρλούμης, Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος, Γιάννης Μόραλης, Γιώργος Μανουσάκης, Κώστας Μαλάμος, Νίκος Νικολάου, Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Γιώργος Σικελιώτης, Γιάννης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης και Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας.

Η δεύτερη, με χρονικό πλαίσιο από το 1920 ως το 1939, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Γιώργη Βαρλάμο, Νίκο Γεωργιάδη, Πέτρο Ζουμπουλάκη, Γιάννη Μιγάδη, Μαρία Πωπ, Φώτη Σαρρή, Σωτήρη Σόρογκα, Παναγιώτη Τέτση και Αλέκο Φασιανό.

Στην τρίτη και τελευταία κατηγορία περιλαμβάνονται οι νεότεροι, με έτος γέννησης από το 1940 και μετά, μεταξύ άλλων οι Τάσος Αριδάς, Χρύσα Βέργη, Μάρκος Βενιός, Κωστής Γεωργίου, Δημήτρης Κούκος, Αχιλλέας Δρούγκας, Γιώργος Δρούτσας, Αλέκος Λεβίδης, Χρήστος Μποκόρος, Καλλιρρόη Μαρούδα και Μαρία Φιλοπούλου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από όλα τα ημερολόγια, με χρονολογική σειρά, ώστε να επισημανθεί ο πλούτος και η ευρύτητα της συλλογής, αλλά και ο καθοριστικός ρόλος που διαδραμάτισαν στη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα. Είναι η πρώτη που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη με έργα από το πλούσιο υλικό της συλλογής και τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν θεματικές εκθέσεις με συγκεκριμένο προσανατολισμό, ώστε να έρθουν στο φως και άλλες σημαντικές πτυχές της. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 1 Νοεμβρίου. Η διάρκειά της θα είναι μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου.
Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό κτήριο)