Ο γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ – γνωστός από τις ταινίες «Οι ζωές των άλλων» και «Μαύρη λίστα»- θα αναλάβει τον ρόλο του Ιωάννη Βαρβάκη στην ταινία «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή, τα γυρίσματα της οποίας αρχίζουν στις 31 Οκτωβρίου.

Στο διεθνές καστ της ταινίας, που ανακοινώθηκε επισήμως από την εταιρεία διανομής της ταινίας στην Ελλάδα Feelgood Entertainment, θα ανήκουν επίσης η ντίβα του γαλλικού σινεμά Κατρίν Ντενέβ στον ρόλο της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, ο Χουάν Ντιέγκο Μπότο (γνωστός από την ερμηνεία του ως ιεροεξεταστής στον «Ελ Γκρέκο» επίσης του Σμαραγδή) και οι Ρώσοι Εβγκένι Στίτσιν και Ολγα Σουτούλοβα.

«Διεκδικούμε να υλοποιήσουμε αυτή την ταινία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση της χώρας μας, και όχι μόνο, ακριβώς γιατί μπορεί να βοηθήσει τις ανθρώπινες ψυχές να παρηγορηθούν, αλλά και να ανορθωθούν» δήλωσε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. «Πιστεύουμε ότι αυτή η ταινία μόνο καλό θα κάνει στους ανθρώπους – και ειδικότερα στους Ελληνες. Θα απαλύνει την ψυχή τους, αλλά και θα τους κάνει περήφανους».

Από ελληνικής πλευράς, μια στρατιά ηθοποιών θα συμμετέχει στην ταινία, όπως οι Λάκης Λαζόπουλος, Ακης Σακελλαρίου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιάννης Βούρος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Παύλος Κοντογιαννίδης, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Τάσος Νούσιας, Μάνος Τσαγκαράκης και πολλοί άλλοι.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας έχει αναλάβει ο διακεκριμένος σκηνογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Πετρόπουλος, ενώ τα κοστούμια η πολυβραβευμένη ισπανίδα ενδυματολόγος Λάλα Χουέτε (βραβείο Goya για την ταινία «Ελ Γκρέκο»). Τη φωτογραφία θα υπογράφει ο Αρης Σταύρου, το μοντάζ ο Γιώργος Διδυμιώτης και τη μουσική ο ταλαντούχος συνθέτης Μίνως Μάτσας.

Μια παραγωγή της Alexandros film, η ταινία «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι» πραγματεύεται την ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη, του πειρατή που έγινε ζάπλουτος από το εμπόριο χαβιαριού, χωρίς ποτέ να σταματήσει να αγωνίζεται ενάντια σε κάθε εμπόδιο για την απόκτηση χρήματος, εξουσίας και πολιτικής επιρροής, για να χαρίσει στο τέλος όλα του τα υπάρχοντα στο όνομα της αγάπης.

Μια επική ιστορία που βασίζεται στον βίο του Βαρβάκη και ξεκινά από τα Ψαρά του Αιγαίου πελάγους, φτάνει στην αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης στη Ρωσία, απλώνεται στις ακτές της Κασπίας θάλασσας, για να καταλήξει στη διχασμένη από εμφύλιες διαμάχες Ελλάδα, κατά την Επανάσταση του 1821.

Τα γυρίσματα της ταινίας θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα – στην Πύλο για δύο εβδομάδες (φιλοξενούμενοι της Costa Navarino), την Αίγινα, την Κρήτη, τα Ψαρά -, αλλά και στη Ρωσία – στην Αγία Πετρούπολη και στο Αστραχάν.

Η υψηλών προδιαγραφών παραγωγή αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα και σε διεθνείς αγορές τον Οκτώβριο του 2012.