«Στον Διονύση Φωτόπουλο, που προφέρω το όνομά του όπως βγάζουμε μια μάσκα»,
έγραφε πριν από τριάντα χρόνια, ο Λουί Αραγκόν, για τον έλληνα σκηνογράφο, με αφορμή το βιβλίο του «Μάσκες».

Αυτό το ανέκδοτο ποίημα, με τίτλο «Είναι μια εικόνα που ταιριάζει» περιλαμβάνεται στα επιλεκτικά κείμενα που συνοδεύουν τον τρίτο τόμο με τα «Σκηνικά – κοστούμια 3» του Διονύση Φωτόπουλου, ο οποίος μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη. Εχουν προηγηθεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη ο 1ος και ο 2ος .

Περισσότερες από τετρακόσιες σελίδες καλύπτουν στιγμιότυπα και σκηνές από τις τριάντα πέντε παραγωγές -εκ των οποίων τέσσερις ταινίες («Η σκόνη του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ο Βυσσινόκηπος» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» και «Πεθαίνοντας στην Αθήνα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου) που καλύπτουν την περίοδο 1996 – 2008 του δημιουργού. Ο ιδιος άλλωστε ήταν που το 2008 δήλωσε ότι σταματά παραδίνοντας τη σκυτάλη στις νεώτερες γενιές -κρατώντας για τον εαυτό του την πολυτέλεια να αναλαμβάνει μία σκηνογραφική δουλειά τον χρόνο.

Από τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Πέτερ Στάιν και την «Ηλέκτρα» που σκηνοθέτησε η Λυδία Κονιόρδου, ο 3ος τόμος παρακολουθεί την εργογραφία του μέσα από φωτογραφικά στιγμιότυπα γεμάτα ένταση και δύναμη. Ο «Χορός του θανάτου» του Στρίντμπεργκ που ανέβασε ο Μίνως Βολανάκης αλλά και η «Κυριακή των παπουτσιών» του Λάκη Λαζόπουλο, τα χοροθέατρα του Κωνσταντίνου Ρήγου, αρχαίο δράμα, Πιραντέλο, Σαίξπηρ με τις υπογραφές των Πίτερ Χολ, Ανατόλι Βασίλιεφ, Μίμη Κουγιουμτζή, Γιώργου Μιχαηλίδη, Δημήτρη Μαυρίκιου, Δημήτρη Λιγνάδη, Θωμά Μοσχόπουλου, Μιχαήλ Μαρμαρινού….

Σχόλια, αφιερώσεις και κριτικές προσεγγίσεις ολοκληρώνουν τον τόμο επιτρέποντας στον αναγνώστη να διεισδύσει στον κόσμο του Φωτόπουλου: Οδυσσέας Ελύτης, Κάρολος Κουν, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Αλέξης Μινωτής, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Γκάτσος, Τσαρλς Σπένσερ, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Μάνος Χατζιδάκις, Τόνι Χάρισον, Χάρολντ Πίντερ, Ζορζ Μπανύ, Μπερντ Ζύχερ, Χάινερ Μύλερ, Ελένη Βαροπούλου, Γιώργος Χειμωνάς, Ρόμπερτ Ουίλσον, Στέλιος Ράμφος, Κική Δημουλά, Πέτερ Στάιν, Πίτερ Χολ, Μίνως Βολανάκης… Ολοι εκείνοι με τους οποίους πορεύθηκε και πορεύεται μαζί, από το 1967 που ξεκίνησε, σε ηλικία 24 χρόνων….
«Σκηνικά Κοστούμια 3»
Διονύσης Φωτόπουλος
Εκδόσεις Μουσείου Μπενάκη
Σελίδες 432 (27 x 27)
Τιμή 35 ευρώ