Ο Κώστας Χατζηαντωνίου με το μυθιστόρημά του «Aγκριτζέντο» είναι ένας από τους 12 νικητές του Βραβείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Λογοτεχνία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη στην Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

Οι άλλοι νικητές ήταν: Kalin Terziyski (Βουλγαρία), Tomáš Zmeškal (Τσεχία), Ófeigur Sigurðsson (Ισλανδία), Inga Zolude (Λετονία), Iren Nigg (Λιχτενστάιν), Immanuel Mifsud (Μάλτα), Andrej Nikolaidis (Μαυροβούνιο), Rodaan Al Galidi (Ολλανδία), Jelena Lengold (Σερβία), Ciler Ilhan (Τουρκία) και Adam Foulds (Μεγάλη Βρετανία).

Κάθε νικητής λαμβάνει έπαθλο 5.000 ευρώ και του δίνεται η ευκαιρία να δει το έργο του μεταφρασμένο σε άλλες γλώσσες, προσεγγίζοντας αναγνώστες πέρα από τα όρια της χώρας του.

«Συγχαίρω τους νικητές του εφετινού βραβείου και εύχομαι να χρησιμοποιήσουν την υποστήριξή μας για τη “λογοτεχνική μετάφραση” ώστε να απολαύσουν τα βιβλία τους όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες σε περισσότερες γλώσσες», είπε η κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία.

Ο Κώστας Χατζηαντωνίου γεννήθηκε το 1965 στη Ρόδο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση και έχει εκδώσει αφηγήματα, ιστορικές μελέτες για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, της Κύπρου και της Χειμάρρας, δοκίμια και πολιτικές βιογραφίες, του Νικόλαου Πλαστήρα και του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Φιλοσοφία, ιστορία και αστυνομική αφήγηση συμπλέκονται στο «Αγκριτζέντο», το οποίο διαδραματίζεται στην ομώνυμη πόλη της Σικελίας. Ενας γιατρός που μελετά την ιστορία του αρχαίου Ακράγαντα, με οδηγό τον φιλόσοφο Εμπεδοκλή, τέκνο της πόλης, η ζωγράφος κόρη του, ένας Ελληνας ο οποίος αναζητεί διαφυγή από την ανία του επιστρέφοντας στον πρώτο του έρωτα, ένας κακοποιός και ένας αποσχηματισμένος ιερέας πρωταγωνιστούν στο μυθιστόρημα, όπου η πορεία του ελληνισμού στην Ιστορία και οι πνευματικές αξίες της Μεγάλης Ελλάδας συναντούν την πραγματικότητα της σύγχρονης κοινωνίας. Το μυθιστόρημα πρωτοεκδόθηκε το 2009 από τις Εκδόσεις Ιδεόγραμμα. Νέα έκδοση αναμένεται σύντομα από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Λογοτεχνία απονέμουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Βιβλιοπωλών, το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων και η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν 36 χώρες της Ευρώπης (τα 27 κράτη-μέλη, η Βοζνία Ερζεγοβίνη, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία, η Κροατία, η πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία).

Η τελετή απονομής θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 28 Νοεμβρίου.