Οταν πριν από αρκετούς μήνες ο Κώστας Γαβράς είδε την κινηματογραφική διασκευή του θεατρικού έργου «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, του έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση που αποφάσισε να πάρει υπό την προστασία του τον νεαρό σκηνοθέτη Γιώργο Σιούγα και να τον βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Ενα από τα πολλά που ο Γαβράς έκανε για τον Σιούγα ήταν να τον φέρει σε επαφή με τον Μάρτιν Σκορσέζε στέλνοντάς τον να παρακολουθήσει μία ημέρα από τα γυρίσματα της ταινίας «Ηugo» που ο Σκορσέζε γυρίζει αυτή την εποχή στην Αγγλία. «Ηταν θείο δώρο» μας είπε από το τηλέφωνο ο Σιούγας. Οχι μόνο του δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσει τα γυρίσματα αλλά και να μιλήσει για μισή ώρα περίπου με τον άνθρωπο που είναι ο μισός λόγος για τον οποίο ο Σιούγας έγινε σκηνοθέτης. Οταν ο Σιούγας είπε στον Σκορσέζε ότι ο άλλος μισός λόγος είναι ο φίλος του Σκορσέζε, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο νεοϋορκέζος σκηνοθέτης τού απάντησε: «ΟΚ.Τότε θα σε δω για τον μισό χρόνο». Οταν ρώτησα τον Σιούγα τι ήταν αυτό που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στον Σκορσέζε, μου είπε ότι είναι το γεγονός πως ο Σκορσέζε έχει δει περισσότερες ελληνικές ταινίες απ΄ ό,τι ο ίδιος ο Σιούγας και ότι ήταν απολύτως ενημερωμένος για τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου. «Είναι σπουδαίο πράγμα να έχεις μέντορες αλλά και ανθρώπους που νοιάζονται για σένα χωρίς καν να σε ξέρουν» συνεχίζει ο Γιώργος Σιούγας μιλώντας από την Κύπρο, στην οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται για λογαριασμό του Μega Κύπρου. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο με βοήθησε ο Κώστας Γαβράς που μίλησε καταπληκτικά για “Το γάλα” αναφέροντάς με σε μια συνέντευξη στο “ΒΗΜagazino”. Μιλούσε για τα νέα παιδιά που κάνουν κινηματογράφο και ένιωθες τη γενναιοδωρία του». Από τότε βρίσκονται τακτικά σε επικοινωνία και ο Γαβράς τον συμβουλεύει για τις καινούργιες δουλειές που ο Σιούγας έχει στο μυαλό του, όπως μια ταινία για το Μίκη Θεοδωράκη, για την οποία δεν λέει περισσότερα. «Πολλές φορές αισθάνομαι ότι οι παλιοί, αντί να προωθήσουν τους νέους,τους εμποδίζουν.Ως δημιουργός αισθάνομαι την ανάγκη να μοιράζομαι με τους συναγωνιστές μου αυτά που έχω στο μυαλό μου και όχι να τα αποκρύπτω ή να φοβάμαι να μιλήσω για τα μυστικά του επαγγέλματός μου. Μπορούμε να πάρουμε έμπνευση ο ένας από τον άλλον, όπως κάνει για παράδειγμα ο Λάνθιμος με την Αθηνά Τσαγγάρη. Αισθάνομαι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι κληρονόμοι κάποιων». Ο Γιώργος Σιούγας θυμάται ακόμη τη βραδιά που είδε στο Εθνικό την παράσταση του «Γάλακτος» στην οποία έπαιζε ο φίλος του ο Κωνσταντίνος Παπαχρόνης (σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, με συμπρωταγωνιστές τους ΜάνιαΠαπαδημητρίου και ΠέτροΛαγούτη ). Συγκλονισμένος έτρεξε στο καμαρίνι του Παπαχρόνη και του είπε ότι αυτό το έργο θα πρέπει να γίνει αμέσως ταινία. «Μου άγγιξε μια υπαρξιακή χορδή μέσα από προσωπικά ζητήματα» λέει ο Σιούγας, χωρίς όμως να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. «Μου δημιουργήθηκαν αμέσως χιλιάδες ερωτήματα τα οποία ήθελα να ψάξω για να τα απαντήσω, όχι να πάρω τηλέφωνο τον Κατσικονούρη για να μου δώσει εκείνος τις απαντήσεις».

Την επόμενη ο Σιούγας πήρε τηλέφωνο τον θεατρικό συγγραφέα και τελικά τον έπεισε να του παραχωρήσει για δύο χρόνια τα δικαιώματα ώσπου να καταφέρει να του αποδείξει ότι «Το γάλα» μπορεί να γίνει ταινία. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Κατσικονούρης δέχθηκε να γράψει ένα σενάριο χωρίς αμοιβή παρά μόνο την προοπτική τού «αν ποτέ γίνει κάτι, τότε βλέπουμε. Αλλη μία καταπληκτική πράξη γενναιοδωρίας» λέει ο Σιούγας. «Ερχεται ένας άνθρωπος με μόνο όπλο του το πάθος και τη φλόγα και σου λέει “βοήθησέ με,πρέπει να πω αυτή την ιστορία”.Και εσύ τον βοηθάς.Του δίνεις το μωρό σου.Αυτές οι κινήσεις είναι που πάνε μπροστά την τέχνη!».

«ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ!»

Μετά την επαφή του Σιούγα με τον Κατσικονούρη τα πράγματα άρχισαν να βρίσκουν σιγά σιγά τον δρόμο τους. Ο παραγωγόςΚώστας Λαμπρόπουλος «μυρίστηκε» τις εμπορικές δυνατότητες της ταινίας αλλά και την ποιότητα του σεναρίου.Το σενάριο προωθήθηκε στην Οdeon και μέσω του Μάνου Κρεζίακαι τουΔιονύση Σαμιώτηη ταινία πήρε μπροστά.

«Ποτέ δεν με εμπόδισαν,ποτέ δεν μου είπαν τι να κάνω.Είχαν τη γνώμη τους αλλά άκουγαν τη δική μου και έτσι η ταινία γυρίστηκε μέσα σε ένα πλαίσιο υπέροχης συμπαράστασης. Ακούω διαρκώς ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι δεν έχουμε λεφτά και το ένα και το άλλο.Θα συμφωνήσω,οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά ξέρεις κάτι;Προσωπικά δεν χρειαζόμουν περισσότερα λεφτά.“Το γάλα” γυρίστηκε πολύ αξιοπρεπώς χωρίς να του λείψει κάτι.Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια ηθελημένη κατεύθυνση από κάποιους για σνομπισμό προς τους δημιουργούς» συνεχίζει ο Σιούγας,ο οποίος είναι πατέρας δύο παιδιών και αναγκάστηκε να πάει στην Κύπρο για να δουλέψει επειδή δεν έβρισκε δουλειά στην Ελλάδα. «Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν,άνθρωποι που έχουν όραμα και που θέλουν να γίνονται καλές ταινίες.Ο καθένας πασχίζει και παλεύει όπως μπορεί».

ΙΝFO

Η ταινία «Το γάλα» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου σε διανομή Οdeon.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ