Θέατρο και Αρχαιολογία μαζί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στη Φθιώτιδα σε μία πρωτότυπη συνύπαρξη με κοινό αντικείμενο την τροφή. Πρόκειται για την ομιλία σχετικά με την ανασκαφή στη θέση Κουτρουλού Μαγούλα, που κατοικούνταν από τη μέση Νεολιθική περίοδο (6η χιλιετία π. Χ.), η οποία θα γίνει στην αίθουσα του Δημαρχείου στο Νέο Μοναστήρι, Φθιώτιδας (ώρα 6μ. μ.). Η ανασκαφή διενεργείται από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο του Southampton στο πλαίσιο του προγράμματος αρχαιολογίας και αρχαιολογικής εθνογραφίας υπό τη διεύθυνση της Δρ. Νίνας Κυπαρίσση – Αποστολίκα και του καθηγητή Γιάννη Χαμηλάκη.
Μετά την ενημέρωση θα παρουσιαστεί στο χώρο της ανασκαφής (48ο χλμ. Π. Ε. Ο. Λαμίας – Λάρισας, ώρα 7,30 μ. μ.) η παράσταση θεάτρου_ αρχαιολογίας «Το Γεύμα» από τους Θανάση Δεληγιάννη και Ευθύμη Θεού. Η παράσταση, που αντλεί τα υλικά της από τα ευρήματα της ανασκαφής και από την ιδιαίτερη μουσική, τοπική παράδοση προσεγγίζει το πολύπλευρο ζήτημα της τροφής και το ρόλο του γεύματος ως ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο αλλά και ως εμπειρίας.
Τα τελευταία χρόνια άλλωστε έχει ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στους κλάδους της αρχαιολογίας και του θεάτρου, αποτέλεσμα του οποίου υπήρξε η δημιουργία ενός νέου «υβριδικού» είδους, που χρησιμοποιεί θεατρικά μέσα προκειμένου να εξετάσει το αρχαιολογικό υλικό αλλά και τα μέσα της αρχαιολογίας για να προσεγγίσει την τέχνη του θεάτρου. Η παράσταση στην Κουτρουλού Μαγούλα αποτελεί πάντως μία από τις πρώτες προσπάθειες να διερευνηθούν τα όρια αυτής της επικοινωνίας στην Ελλάδα με στόχο μια νέα, βιωματική σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο τόσο από την τοπική κοινότητα όσο και από τους ερευνητές.
Μέρος της δράσης θα είναι και το επί τόπου μαγείρεμα τοπικού φαγητού, το οποίο θα προσφερθεί μετά το τέλος της παράστασης στους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Δομοκού και με την συνεργασία του Συλλόγου Γυναικών Βαρδαλίου. (Πληροφορίες: 6972536413)