«Ενας ήρωας μυθοποιημένος εν ζωή από την Ιστορία, ένας συγγραφέας καταξιωμένος διεθνώς από την αυστηρή κριτική των ομοτέχνων του, ένας άνθρωπος ακέραιος με σπάνια χαρίσματα και υψηλά ιδανικά» ήταν ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, όπως ανέφερε ο Αγγελος Δεληβορριάς το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε μία συγκινητική συνάντηση φίλων, που έγινε στο σπίτι του στην Καρδαμύλη, τρεις μήνες μετά από το θάνατό του. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Πάτρικ Λη Φέρμορ έχοντας ζήσει από τα 18 του χρόνια στην Ελλάδα «ήταν περισσότερο Καρδαμυλίτης και λιγότερο Εγγλέζος, ένας καθαρόαιμος δηλαδή Μανιάτης, ένας πραγματικός Ελληνας, ένας πατριώτης», όπως είπε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, στο οποίο ο συγγραφέας είχε δωρίσει εν ζωή, το σπίτι του.
Εδώ και αρκετά χρόνια είχε συμφωνηθεί μάλιστα από τον δωρητή και το Μουσείο, ότι το σπίτι αυτό θα χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών, ποιητών και πεζογράφων, που επισκέπτονται την Ελλάδα για να εργαστούν μερικούς μήνες. Παράλληλα το Μουσείο Μπενάκη θα έχει τη δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας για ορισμένα χρονικά διαστήματα, προκειμένου να εξασφαλίζει τα έξοδα συντήρησης και φιλοξενίας. Τους επόμενους μήνες εξάλλου, μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή της βιβλιοθήκης και του αρχείου και πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης της οικίας θα γνωστοποιηθούν οι τρόποι λειτουργίας του χώρου. Η σχέση του με το Μουσείο Μπενάκη άλλωστε ήταν παλιά αφού είχε επαφές με τον Αντώνη Μπενάκη και την Ειρήνη Καλλιγά αργότερα, ενώ διατηρούσε στενούς φιλικούς δεσμούς με τον Αγγελο Δεληβορριά.
«Την αγάπη του για την Ελλάδα δεν την κατέγραψε μόνο σε όσα βιβλία της έχει αφιερώσει, αλλά και στην επιλογή του τόπου που επέλεξε για να ζήσει», ανέφερε ο κ. Δεληβορριάς στη βραδιά μνήμης στον Πάτρικ Λη Φέρμορ ο οποίος απεβίωσε στις 10 του περασμένου Ιουνίου σε ηλικία 96 ετών, στο Dumbleton της Αγγλίας. Ανάμεσα στους λίγους παρευρισκόμενους, ο πρέσβης της Βρετανίας δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν, ο διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου Ρίτσαρντ Γουόκερ, οι εκτελεστές της διαθήκης καθώς και η βιογράφος του Αρτεμις Κούπερ.
Για πολλά χρόνια έζησε στη Μεσσηνιακή Μάνη ο Πάτρικ Λη Φέρμορ σε σπίτι που κατασκεύασε ο ίδιος σε σχέδια του αρχιτέκτονα Νίκου Χατζημιχάλη. Ο «Paddy» για τους φίλους του είχε αγαπήσει και τους Ελληνες και την Ελλάδα. «Την Ελλάδα διάλεξε για να κατοικήσει και τους Ελληνες για να συγγενέψει. Γι΄αυτό ζωντανά θα παραμείνουν τα ίχνη των βημάτων του στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, στην Αττική και τη Ρούμελη, όπως ζωντανές θα παραμένουν και οι αφηγήσεις των βιβλίων του, οι αναμνήσεις όσων τον έζησαν από κοντά, οι ιστορικές καταθέσεις του στους βωμούς της ελευθερίας, οι αύρες μιας προσωπικότητας συναρπαστικής» όπως είπε και πάλι ο Αγγελος Δελληβοριάς.