Σημαντικό _στα χαρτιά τουλάχιστον_ φαίνεται να είναι το βήμα που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου στο βιβλιοπωλείο Ιανός, όπου εκπρόσωποι εννέα πολιτισμικών φορέων της χώρας μας συναντήθηκαν για μια ανοιχτή συζήτηση με στόχο να δουν κατά πόσο ο πολιτισμός μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την οικονομική κρίση.

«Σε μια εποχή που μιλάμε κυρίως με χρηματικούς και χρηματοπιστωτικούς όρους ήρθε ο καιρός να δώσουμε τον λόγο και στους ανθρώπους των τεχνών για να προτείνουν από κοινού απλές και άμεσα υλοποιήσιμες πολιτιστικές δράσεις χαμηλού ως και ανύπαρκτου οικονομικού κόστους» ανέφερε ο κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» που είχε την ιδέα αυτής της συνάντησης με συντονιστή τον δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη.

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν οι Γιάννης Χουβαρδάς, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Μύρων Μιχαηλίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Χρήστος N.I. Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, Ξένια Καλπακτσόγλου και Πολύδωρος Καρυοφύλλης Διευθυντές της Athens Biennale, Θρασύβουλος Γιάτσιος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Ξένια Καλδάρα, Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης ,Αλέξανδρος I. Στάνας, Γενικός Διευθυντής Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης ART-ATHINA και ο Κωνσντανίνος Αλεξάκος εκ μέρους του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Ακροπόλεων δεν είχαν εκπροσώπους στο πάνελ αλλά όπως ακούστηκε συνυπογράφουν την προσπάθεια την οποία σύμφωνα με τον κ. Ανδρεαδάκη βλέπει με θετικό μάτι και το Μέγαρο Μουσικής.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας ήταν άλλωστε εκείνος που έθεσε τρεις κατευθύνσεις στην συζήτηση: α) διερεύνηση για το αν ο πολιτισμός μπορεί όντως να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης όχι μόνον με την στενή οικονομική έννοιά της αλλά με την ευρύτερη,

β) κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί μια συνεργασία των οργανισμών έτσι ώστε το «εγώ» να γίνει «εμείς» και

γ) την εικόνα της πολιτισμικής Ελλάδας που βγαίνει προς το εξωτερικό η οποία δίνει την εικόνα όχι τόσο μιας απολίτιστης όσο μιας αφερέγγυας χώρας, γεγονός που επισήμανε ο κ. Καρράς εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Το «εγώ να γίνουμε εμείς» ήταν ένα σύνθημα που ακούστηκε αρκετές φορές στην διάρκεια της συζήτησης γιατί όπως επεσήμανε ο Γιάννης Χουβαρδάς «η πρόκληση που γεννιέται είναι διπλά προκλητική. Πρώτον επειδή βρισκόμαστε εδώ για να πούμε όχι στα μαγαζάκια ή στις μαγαζάρες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τον πολιτισμό σαν όραμα επιβίωσης για την Ελλάδα και δεύτερον επειδή μια τέτοια συνεργασία είναι πιο αποδεκτή όταν κάθε οργανισμός βρίσκεται σε θέση ισχύος. Αυτή την στιγμή όμως οι περισσότεροι οργανισμοί βρίσκονται στο στάδιο της αποψίλωσης της ισχύος τους.» Ο κ. Χουβαρδάς πιστεύει στις συνεργασίες με χρήμα πίσω τους γιατί όπως είπε «έτσι φωνάζεις πιο δυνατά» αλλά επεσήμανε επίσης ότι ο κόσμος της Τέχνης θα πρέπει πλέον να συνηθίσει στην ιδέα ότι το Κράτος θα απουσιάζει από τέτοιες πρωτοβουλίες.

Από την πλευρά του ο κ. Μύρων Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη της καλύτερης αξιοποίησης του fund raising που ποτέ δεν λειτούργησε επαρκώς στην Ελλάδα και έκανε έκκληση στα οπτικοακουστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αφιερώνουν περισσότερο χώροι στον πολιτισμό.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά στην πράξη; Τι σκοπεύουν να κάνουν οι φορείς στο μέλλον; «Στο μέτρο του εφικτού θα πρέπει να είμαστε όλοι και όχι κάποιοι εκεί» είπε ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου μιλώντας για συναντήσεις των φορέων τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Ισως από αυτές τις συναντήσεις σιγά -σιγά θα προκύψει κάποιο αποτέλεσμα, αν και είναι εξαιρετικά νωρίς για να προβλέψει κανείς το οτιδήποτε.