Δεν κηρύσσεται μνημείο ο κινηματογράφος Αστρον της λεωφόρου Κηφισιάς, όπως αποφάσισε εκ νέου χθες κατά τη συνεδρίασή του το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Η απόφαση ελήφθη μετά από την αυτοψία που είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο – πριν οι εργασίες του Συμβουλίου διακοπούν λόγω θέρους – και αυτήν τη φορά μόνον δύο από τα μέλη του μειοψήφησαν.

Το αίτημα της κήρυξης του κινηματογράφου έχει διατυπωθεί από το 2008 από φορείς πολιτών της περιοχής ωστόσο τώρα ανοίγει ο δρόμος για την ανακατασκευή του ή και την κατεδάφισή του.

Το ΚΣΝΜ κατέληξε στην απόρριψη του αιτήματος με το σκεπτικό ότι δεν έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον και δεν αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή και παρά την αντίδραση του Δήμου Αθηναίων και του Πολιτιστικού – Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Αμπελοκήπων, ο οποίος ζήτησε να κηρυχθεί διατηρητέο διότι μπορεί να αποτελέσει μαζί με τον κινηματογράφο Ελληνίς ένα πολιτιστικό πόλο της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι είναι ζωντανό τεκμήριο της εξάπλωσης της μεταπολεμικής Αθήνας προς τα βόρεια, αλλά και σηματοδοτεί, μαζί με μία ομάδα συνοικιακών κινηματογράφων, την αποκέντρωση των ταινιών πρώτης προβολής.

Διαφορετική άποψη είχε η σημερινή ιδιοκτησία του κινηματογράφου, το Κοινό Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, που δεν ήθελε τη κήρυξη του ως νεώτερο μνημείο, προκειμένου να μην διαταραχθεί η προοπτική αξιοποίησης ενός οικοπέδου – φιλέτου στη λεωφόρο Κηφισιάς.

Ο κινηματογράφος Αστρον, έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη, με αρ ντεκό επιρροές, εγκαινιάστηκε την παραμονή των Φώτων του 1957.

Ηταν ο πρώτος χειμερινός κινηματογράφος των Αμπελοκήπων. Μάλιστα, ήταν από τους πολύ λίγους που μια θέση στον εξώστη κόστιζε ακριβότερα από την αντίστοιχη στην πλατεία. Ο εξώστης ήταν απλά κεκλιμένος, χωρίς σκαλοπάτια, και επέτρεπε την πολύ καλή θέαση της οθόνης.

Στα πλεονεκτήματα του Αστρον ήταν το ευρύχωρο φουαγιέ με τις μεγάλες τζαμαρίες που βλέπουν στην λεωφόρο Κηφισιάς.

Βέβαια, όλα αυτά σήμερα έχουν μικρή αξία καθώς ο κινηματογράφος δεν λειτουργεί από το 2008, ο εξοπλισμός του έχει καταστραφεί και το μόνο που θυμίζει τον γνωστό κινηματογράφο είναι η χαρακτηριστική πρόσοψη με το ζωηρό μωβ χρώμα.