Το μεγάλο ταξίδι του Ηλία Μισσύρη ξεκίνησε όταν ακόμα ήταν παιδί, στα επτά του χρόνια. Η οικογένειά του εκδιώχθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας απ’ το σπίτι της «στο Ξυλόκαστρο κι απ’ τη θάλασσά μας, μας στείλανε στα βουνά της Τρίπολης για επτά χρόνια», γεγονός τραυματικό, που τον καθόρισε και τον ώθησε να εγκαταλείψει λίγο αργότερα τις σπουδές στην Ελλάδα «και να ψάξω τον κόσμο το δικό μου, έξω απ’ τα σύνορα της Ελλάδας».

Μετατρέποντας το ταξίδι στην πιο οικεία και προσωπική συνθήκη βρήκε μια δεύτερη πατρίδα στη Φινλανδία. «Εγώ ήμουνα τυχερός γιατί γνώρισα τους φιλέλληνες τους Φιλανδούς,, τη μουσική, τον πολιτισμό τους κι έτσι βρήκα την Ελλάδα στη χώρα που με υιοθέτησε. Αυτοί οι άνθρωποι με βοήθησαν να βρω την ελληνική ταυτότητα και έγινα πατριώτης. Έλληνας πατριώτης στη Φιλανδία».

Από ένα σημείο και μετά, όπως λέει ο ίδιος, επήλθε η ανοστιά «όχι ανοσία, αλλά ανοστιά, δεν υπήρχε ο νόστος. Ο νόστος που έχεις σαν ξένος σε ξένη χώρα. Υπήρχε κάτι το οποίο σε έκανε να σου λείπει η Ελλάδα όταν είσαι στη Φιλανδία και να σου λείπει η Φινλανδία όταν είσαι στην Ελλάδα». Ο Ηλίας Μισσύρης είναι ένας άνθρωπος «Ανάμεσα σε δυο πατρίδες».

Αυτός είναι και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που καταγράφει γεγονότα και συναισθήματα το οποίο θα κάνει την πρεμιέρα στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (4-9 Οκτωβρίου 2011). «Ίσως η αιώρηση ανάμεσα στις δυο χώρες να είναι η μόνη πραγματική πατρίδα» τονίζει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Χρήστος Ν. Καρακάσης.

Ο Ηλίας Μισσύρης τα τελευταία 8 χρόνια εργάζεται στο περιβαλλοντικό κέντρο Terranova του Μουσείου της Ανατολικής Βοτνίας (Ostrobothnian museum) σαν καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς περιβαλλοντικού φεστιβάλ Wildlife Vaasa Festival. Από την θέσπιση του το 2002 και μετά, το φεστιβάλ κατάφερε να καθιερωθεί στο είδος του σαν ένα μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός όχι μόνο στην Σκανδιναβία αλλά και παγκοσμίως. Ασχολήθηκε επίσης με εργαστήρια παραγωγής περιβαλλοντικών ταινιών που δημιούργησαν παιδιά, μαθητές και νέοι στα πλαίσια της εκπαίδευσης τους που αφορούσε τα μέσα επικοινωνίας στα σχολεία της περιοχής.

Είναι, παράλληλα, μουσικός και διατηρεί στη Φινλανδία ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής ονόματι «Souvlaki Orchestra» με πολλές εμφανίσεις στην Φινλανδία και στην Ελλάδα. Επιπλέον έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές παραγωγές όπως τα δύο επεισόδια της σειράς της ΕΡΤ του Στέλιου Ελληνιάδη «Το ατελείωτο ταξίδι του Ελληνισμού». Τον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τo Θέατρο Σκιών που υπεραγαπά.

Ανάμεσα σε δυο πατρίδες

Φωτογραφία: Χρήστος Καρακάσης, Ηλίας Μισσύρης

Μουσική: MOLES BAND, ANEMOS

Κείμενα – Απόδοση: Βασιλική Κάππα

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Ν. Καρακάσης

Διάρκεια: 65΄

Forma HD

Παραγωγή: ΚΟΥΙΝΤΑ Production (c) 2011