«Σαν από την αρχή, σαν ψέματα, σαν να μην ήταν εύκολο, σαν να μην είμαστε ικανοί…»
, κάπως έτσι αντιμετωπίζει την επιστροφή της παράστασης «Το Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, ο Σταμάτης Φασουλής που το σκηνοθετεί και συνυπογράφει με τον Θανάση Νιάρχο τη διασκευή, στο ανέβασμά του στο Παλλάς, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Το έργο που έκανε πρεμιέρα στη σκηνή του Ρεξ του Εθνικού Θεάτρου τη σεζόν 2009-2010, ξανάρχεται, «με την ίδια συγκίνηση, με τα ίδια συναισθήματα και ελπίζουμε να προκαλέσει τις ίδιες αντιδράσεις από το κοινό», σχολίασε ο εμπνευστής του που ξεκαθάρισε ότι εκτός από μια σκηνή – του πάρτυ, στην Κατοχή – τίποτε δεν έχει αλλάξει στο «Τρίτο Στεφάνι» που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία προ διετίας, δημιουργώντας και φανατικούς ενθουσιώδεις θεατές.
{{{ moto }}}
Η παράλληλη διήγηση όπως ζωντανεύει στη σκηνή μαζί με τις γρήγορες αλλαγές συνέβαλαν ώστε το έργο, διασχίζοντας τα γεγονότα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, να φθάσει στις μέρες μας σύγχρονο και καθαρό. Οι εξαιρετικές ερμηνείες της Νένας Μεντή (Εκάβη) και την Φιλαρέτης Κομνηνού (Νίνα), καθώς και όλου του υπόλοιπου, πολυμελούς θιάσου, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, στις οποίες προσβλέπει και σήμερα το κοινό που είτε θα πάει πρώτη φορά να το δει είτε θα ξαναπάει.

Από τα σημαντικότερα νεοελληνικά μυθιστορήματα το «Τρίτο Στεφάνι» εκδόθηκε το 1962. Κλείνοντας, σχεδόν, μισό αιώνα ζωής, το αυτοβιογραφικό αυτό έργο του Ταχτσή, με πρόσωπα από τη ζωή και τις μνήμες του συγγραφέα, σκιαγραφεί ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μέσα από τη ματιά αυτών των δύο γυναικών: Ο Μακεδονικός αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η Μικρά Ασία, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή περνάνε μπροστά μας, άλλοτε σαν γεγονότα και άλλοτε σαν συναισθήματα. Η ισορροπία όλων αυτών των στοιχείων έδωσε στην παράσταση τον χαρακτήρα του κλασικού -και γι΄αυτό του πολύτιμου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Διασκευή: Σταμάτης Φασουλής – Θανάσης Νιάρχος
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου
Κοστούμια: Ντέννη Βαχλιώτη
Μουσική σύνθεση-επιμέλεια: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Αποστολία Παπαδαμάκη
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδόπουλος
Παίζουν: Νένα Μεντή, Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Μαρία Ζορμπά, Γιάννης Νταλιάνης, Ηρώ Μπέζου, Κώστας Φαλελάκης, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Θεοχάρης Ιωαννίδης
Μια συμπαραγωγή της Ελληνικής Θεαμάτων με το Εθνικό Θέατρο