Απών από το φεστιβάλ Βενετίας ο Ρόμαν Πολάνσκι παρά την συμμετοχή της τελευταίας ταινίας του, «Carnage» εντός διαγωνιστικού προγράμματος.

Τον σκηνοθέτη εκπροσώπησαν οι βασικοί συντελεστές της ταινίας, οι ηθοποιοί Κέιτ Γουίνσλετ, Τζον Σ. Ράιλι και Κρίστοφ Βαλτς, ο ελληνικής καταγωγής μουσικός Αλεξάντρ Ντεσπλά και η θεατρική συγγραφέας Γιασμίνα Ρεζά της οποίας το θεατρικό έργο υπήρξε η βάση της ταινίας.

Μετά την σύλληψή του από τις ελβετικές αρχές το 2009 για την υπόθεση που τον καταδιώκει από το 1977, ο Πολάνσκι είναι πολύ επιφυλακτικός και φειδωλός στις δημόσιες εμφανίσεις του. Καμία επίσημη ανακοίνωση ωστόσο δεν υπήρξε από το φεστιβάλ Βενετίας.

Απών ο Πολάνσκι αλλά κάτι παραπάνω από παρών το μοναδικό πνεύμα του μέσω του «Carnage» που ενθουσίασε στην πρώτη προβολή του την Πέμπτη (1/9) το πρωί. Εχοντας στα χέρια του ένα εξαιρετικό θέμα, το τι σημαίνει γονιός στις μέρες μας, ο Πολωνός δημιουργός βρέθηκε και πάλι σε μεγάλη φόρμα δουλεύοντας στενά με την Ρεζά στην σεναριακή διασκευή του θεατρικού έργου για τον κινηματογράφο.

Στο «Carnage» η συμπλοκή δυο εφήβων φέρνει σε αντιπαράθεση τους γονείς τους στο διαμέρισμα ενός από τα παιδιά στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Από εκεί ο θεατής θα βρεθεί ανάμεσα σε δυο μέτωπα. Στην μια πλευρά οι οικοδεσπότες (Τζόντι Φόστερ, Ράιλι) των οποίων το παιδί ήταν το «θύμα της επίθεσης». Στην απέναντι, οι επισκέπτες (Κέιτ Γουίνσλετ, Κρίστοφ Βαλτς) που έχουν τα δικά τους προβλήματα.

«Αυτή η ταινία πάρθηκε από ένα θεατρικό έργο που τελείωνε πολύ πιο σκοτεινά και χωρίς ελπίδα» είπε η Ρεζά.. «Χρειάστηκε όμως να υπερασπιστώ το όραμα του Ρόμαν που ήταν εντελώς διαφορετικό. Από τις συζητήσεις μας κατάλαβα ότι ο Ρόμαν ήθελε ένα ανοιχτό τέλος. Ηθελε να υπάρχει ελπίδα στην ιστορία.»

Με σαρκαστικό χιούμορ, μέσα στο εντελώς περιοριστικό χωροταξικό πλαίσιο ενός διαμερίσματος και μέσα σε μόλις 79 λεπτά διάρκειας, ο Πολάνσκι κάνει θαύματα.

Η γατίσια ματιά του δεν αφήνει τίποτε απαρατήρητο, βγάζοντας στην επιφάνεια όλο το σκοτάδι που βρίσκεται στην ζωή και των δυο οικογενειών. Αν αυτοί είναι οι γονείς, τι περιμένεις να είναι τα παιδιά τους.