Μεταφέρεται και στο διαδίκτυο το Εργαστήριο του Βιβλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής και επιμέλειας εκδόσεων που διοργανώνει και όσοι διαμένουν εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Η πεζογράφος Αμάντα Μιχαλοπούλου, ο ποιητής Στρατής Πασχάλης και η επιμελήτρια εκδόσεων Ελένη Κεχαγιόγλου θα διδάξουν ψηφιακά μαθήματα για τη συγγραφή μυθιστορήματος και ποίησης και για τη διόρθωση και επιμέλεια κειμένων χρησιμοποιώντας ψηφιακή πλατφόρμα διδασκαλίας που σχεδίασε επιστημονική ομάδα του τμήματος Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σίμο Ρετάλη.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής σε μια ψηφιακή τάξη όπου θα αναρτώνται το εκπαιδευτικό υλικό και οι ανακοινώσεις του μαθήματος και σε συγκεκριμένο εβδομαδιαίο ραντεβού θα μπορούν να συνδιαλεχθούν ηλεκτρονικά με τον διδάσκοντα και τους συμμαθητές τους. Μαγνητοσκοπημένα ή ζωντανά βίντεο διδασκαλίας και σύνδεση μέσω Skype ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εικόνας και φωνής ανήκουν στις δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες e-learning, καταργώντας τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου.
Θα λειτουργήσουν παράλληλα τα εργαστήρια παραδοσιακής διδασκαλίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την προσθήκη μιας νέας θεματικής στον τομέα της δημιουργικής γραφής: το νεανικό μυθιστόρημα (με διδάσκοντα τον συγγραφέα νεανικής λογοτεχνίας Βασίλη Παπαθεοδώρου), ένα είδος που χάνεται συνήθως ανάμεσα στην παιδική λογοτεχνία που οι έφηβοι έχουν αφήσει πίσω τους και τη λογοτεχνία ενηλίκων, που δεν είναι εξίσου ευαισθητοποιημένη για τα ζητήματα που τους απασχολούν στην ηλικία τους.
Θα προσφερθούν επίσης εφέτος τα εργαστήρια δημιουργικής ανάγνωσης «Σκέψεις για την άμεση δημοκρατία στους αρχαίους κλασικούς» από τον Τάκη Θεοδωρόπουλο και «Από την πολυθρόνα του αναγνώστη, στο εργαστήρι του συγγραφέα: o αναγνώστης ως δημιουργός από τον Μάνο Κοντολέων.
Οι συγγραφείς Σοφία Νικολαΐδου, Χρήστος Χρυσόπουλος, Ανδρέας Μήτσου, Δημήτρης Μίγγας, Xάρης Βλαβιανός και Χρήστος Μπουλώτης θα ασκήσουν τους συμμετέχοντες στη συγγραφή του πεζού λόγου, του διηγήματος, του μυθιστορήματος, της ποίησης και της παιδικής λογοτεχνίας, ενώ συνεχίζονται οι παλαιές θεματικές της διόρθωσης κειμένων, της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και της εικονογράφησης παιδικού βιβλίου.
Για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων (δεκτές ως την Κυριακή 25/9/2011) όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση seminaria@ekebi.gr ή στο τηλέφωνο 210 9200336.