«Εχω την εντύπωση- που βεβαίως μπορεί να είναι και ψευδαίσθηση- ότι η ζωή μας θα ήταν πολύ καλύτερη και τα προβλήματά μας πολύ λιγότερααν η αστυνομία κρατούσε τη στάση που κρατά ο αρχιφύλακας Τζέρι Μπόιλ » μου λέει στο τηλέφωνο ο Τζον Μάικλ Μακ Ντόνα. Ο γεννημένος στο Λονδίνο από ιρλανδούς γονείς σκηνοθέτης μού μιλά από την πόλη του, την ίδια περίοδο που στους δρόμους της επικρατεί αναταραχή και χάος από τις βίαιες συγκρούσεις των νέων με την αστυνομία. Τον έχω ήδη ρωτήσει αν η κατάσταση βρίσκεται όντως εκτός ελέγχου αφού αυτήν την εντύπωση μεταφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ και ο Μακ Ντόνα μου έχει ήδη απαντήσει ότι « τα πράγματα είναι πολύ άσχημα αλλά όποιος πει ότι δεν το περίμενε,θα πει ψέματα.Δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα το κίνημα των Αγανακτισμένων ήταν κάτι που δεν περιμένατε κάποια στιγμή να ξεσπάσει ».

Του απαντώ ότι την περίοδο των Αγανακτισμένων οι συγκρούσεις με την Ελληνική Αστυνομία δεν είχαν το μέγεθος των όσων γίνονται αυτή την εποχή στη Βρετανία και του ζητώ να επεκταθεί λίγο περισσότερο σε αυτό που είπε για τον Τζέρι Μπόιλ, τον κεντρικό ήρωα της υπέροχης ταινίας του «Εκτός νόμου και χρόνου» («Τhe guard»), τον οποίο υποδύεται ο καταπληκτικός ιρλανδός ηθοποιός Μπρένταν Γκρίζον (ο οποίος διόλου τυχαία ήταν και ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίας «Αποστολή στην Μπριζ» που είχε σκηνοθετήσει ο θεατρικός συγγραφέαςσκηνοθέτης Μάρτιν Μακ Ντόνα, αδελφός του Τζον Μάικλ Μακ Ντόνα).

«Νομίζω ότι ο Τζέρι λειτουργεί τόσο καλά με το κοινό γιατί,αν και αστυνομικός,είναι ένας αντιεξουσιαστής» απαντά. «Και αυτό αρέσει στον κόσμο που έχει κουραστεί να ακολουθεί τις οδηγίες των κυβερνήσεων και των αρχών.Ο Τζέρι μιλά όπως σκέφτεται,δεν κρύβει αυτό που νιώθει και ποτέ δεν υποκρίνεται . Τι άλλο θα μπορούσες να θέλεις από έναν αστυνομικό;Οταν λες μόνο την αλήθεια και δεν κρατάς τα προσχήματα,κανείς δεν μπορεί να σε διαφθείρει.Γιατί όταν είσαι τίμιος και ευθύς,δεν σε ενδιαφέρει η αντίδραση του άλλου ».

Το «Εκτός νόμου και χρόνου», που διαδραματίζεται σε μια μεθοριακή πόλη στη δυτική όχθη της Ιρλανδίας, είναι η ιστορία του αρχιφύλακα Τζέρι Μπόιλ, γνωστού στην τοπική κοινωνία για την αντισυμβατική συμπεριφορά, το ανατρεπτικό χιούμορ αλλά και την τάση του να μην κρατά τα προσχήματα. Ολοι ξέρουν ότι ξοδεύει το μηνιάτικό του σε πόρνες και σε δοκιμές τοξικών ουσιών. Ξέρουν όμως και το «ενοχλητικό» πείσμα του στο να παραμένει αμετακίνητος μέσα στο πλαίσιο του ηθικού κώδικα που έχει αποφασίσει να ακολουθεί στη ζωή του.

Είναι ο μόνος στο Αστυνομικό Σώμα που δεν λαδώνεται, ο μόνος που ενδιαφέρεται για το καλό των συνανθρώπων του και ο μόνος που τελικά λειτουργεί σαν σωστός ντετέκτιβ όταν προκύπτει η αποστολή εξάρθρωσης μιας σπείρας διακίνησης ναρκωτικών, σε συνεργασία με έναν αφροαμερικανό πράκτορα του FΒΙ ( Ντον Τσιντλ ). « Είχα την εντύπωση ότι οι μαύροι είναι μόνο διακινητές ναρκωτικών » λέει ο Τζέρι στην πρώτη σύσκεψη των συναδέλφων του με τον Αμερικανό. Και όταν εκείνος επισημαίνει τον απαράδεκτο ρατσιστικό υπαινιγμό του και του ζητεί να απολογηθεί, ο Τζέρι απαντά: « Μα,κύριε,είμαι Ιρλανδός.Ο ρατσισμός είναι μέρος της κουλτούρας μου ».

Ιστορίες φαντασμάτων

Το 2000 ο Τζον Μάικλ Μακ Ντόνα γύρισε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του, «Τhe second death» (Ο δεύτερος θάνατος), « κάτι σαν μια ιστορία φαντασμάτων » όπως την αποκαλεί. Διαδραματιζόταν εξ ολοκλήρου σε ένα ιρλανδέζικο μπαρ. Ενας από τους δεύτερους χαρακτήρες ήταν ο αρχιφύλακας Τζέρι Μπόιλ που μπαίνει κάποια στιγμή στον χώρο και αρχίζει να προσβάλλει τους θαμώνες λέγοντας ό,τι του κατεβαίνει στο μυαλό. Μετά φεύγει. « Ηταν ένας πραγματικά αστείος χαρακτήρας και ίσως γι΄ αυτό να παρέμεινε επί χρόνια στο πίσω μέρος του μυαλού μου » λέει σήμερα ο Μακ Ντόνα.

Οταν όμως πριν από μερικά χρόνια στη δυτική όχθη της Ιρλανδίας έλαβε χώρα μια πραγματική αποστολή εξάρθρωσης σπείρας διακίνησης κοκαΐνης, το περιστατικό έδωσε στον Μακ Ντόνα « μια υπόθεση για ταινία, στη μέση της οποίας θα μπορούσε να επανέλθει ο αρχιφύλακας Τζέρι Μπόιλ.Και ποιον θα μπορούσε ένας τέτοιος ήρωας να προσβάλει περισσότερο;Μα έναν Αμερικανό βέβαια! Εναν πράκτορα του FΒΙ. Και για να τραβήξω ακόμη περισσότερο το σχοινί, σκέφτηκα ότι οι προσβολές θα ήταν ακόμη πιο σκληρές αν ο πράκτορας ήταν μαύρος! ». Η ιδέα άρεσε και έτσι ο Ντον Τσιντλ εκτός από το ότι ανέλαβε τον ρόλο του πράκτορα, αποφάσισε να συμμετάσχει την παραγωγή της ταινίας.

« Πολλά από τα πράγματα που ο Τζέρι Μπόιλ λέει έχουν αλήθεια » συνεχίζει ο σκηνοθέτης. « Οταν ο Τζέρι λέει ότι δεν κοιτάζει ποτέ φωτογραφίες βρεφών γιατί όλα μοιάζουν μεταξύ τους, αυτό ενδεχομένως να είναι μια αλήθεια.Ομως πολλές φορές τα λέει έτσι ωμά επειδή με αυτόν τον τρόπο θέλει να διαβάσει τις αντιδράσεις του άλλου.Αν κάποιος είναι πραγματικά ευθύς,τότε μπορεί να δεχθεί ένα αστείο.Αν δεν το δεχθεί,ίσως να μην είναι και τόσο ευθύς ».

Στη ζωή, βέβαια, τα πράγματα δεν είναι εύκολο να λειτουργήσουν κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν τα ταμπού, οι κανόνες της «πολιτικής ορθότητας» και όπως επισημαίνει ο Μακ Ντόνα «σήμερα μπορεί να συλληφθείς αν πεις την αλήθεια. Το καλό με το σινεμά,πάλι,είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις έναν κόσμο που θα μπορούσε να είναι αληθινός,έστω και αν δεν είναι ».

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Τα γυρίσματα του «Εκτός νόμου και χρόνου» ήταν μια οικογενειακή υπόθεση για όλους τους συμμετέχοντες.Και αυτό φαίνεται.Ο Τζον Μάικλ Μακ Ντόνα γνώριζε τους πάντες μέσω του αδελφού του και της ταινίας «Αποστολή στην Μπριζ» που είχε προβληθεί στο Φεστιβάλ του Σάντανς.«Το καστ έχει μεγάλη σημασία- είναι η μισή ταινία»λέει ο σκηνοθέτης . «Βλέπεις να γυρίζεται μια ταινία στο Χόλιγουντ και λες από πριν,“Θεέ μου,με τέτοιο καστ θα είναι φρίκη”.Και πάντα είναι».Τεράστια σημασία βέβαια έπαιξε και το μελαγχολικό τοπίο της Ιρλανδίας όπου γυρίστηκε το φιλμ.«Ο χώρος ήταν για μένα πολύ σημαντικός παράγοντας » λέει ο σκηνοθέτης.«Ηθελα να είναι ένας από τους χαρακτήρες της ταινίας».Και το κατάφερε.Το «Εκτός νόμου και χρόνου» είναι μια 100% ιρλανδέζικη ταινία αλλά με διεθνή χαρακτήρα.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

Η ταινία «Εκτός νόμου και χρόνου» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου σε διανομή Feelgood Εntertainment
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ