Δύο μουσικοί που αθροιστικά παίζουν καμιά… πενηνταριά όργανα. Από πιάνο και ακορντεόν ως μαντολίνο, ντραμς και μπάσο. Προσθέστε βιολιά, συνθεσάιζερ, την αγάπη τους για τη νορμανδική φολκ, τα αυτοσχέδια μουσικά όργανα και τους πλανόδιους μουσικούς, «πασπαλίστε» τα με μια δόση ρομαντισμού και έχετε τους Υουr Ηand Ιn Μine.

Ο Μάνος Μυλωνάκης και ο Γιώργος Παπαδόπουλος γνωρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη- την οποία ακόμη δεν έχουν εγκαταλείψειπριν από δώδεκα χρόνια, σε ηλικία δεκαέξι ετών. « Συναντηθήκαμε σε ένα στούντιο το οποίο ήταν το σπίτι της γιαγιάς ενός κοινού μας φίλου, προσπαθώντας να παίξουμε τις πρώτες μας διασκευές». Λίγο προτού κουρδίσουν τις κιθάρες τους «ήρθε» και ο πρώτος διάλογος: «Ελα ρε, ξέρεις το “Creep”; (σσ.: το τραγούδι των Radiohead). “Ναι, όλος ο δίσκος είναι απίστευτος” ». Αυτό ήταν. Το 2007 κυκλοφόρησαν σε 100 χειροποίητα CD τις τέσσερις πρώτες ηχογραφήσεις τους, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, έπειτα από ανάθεση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συνέθεσαν πρωτότυπη μουσική για το βωβό φιλμ του Μίκιο Ναρούζε «Εvery night dreams». Η μουσική της ταινίας κυκλοφόρησε ως σάουντρακ και οσονούπω ετοιμάζονται για το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο «Τhe Garden Νovels».

Σίγουρα τρελοί και παλαβοί με την παραγωγή δεν είναι. Λίγες δουλειές και σποραδικά live. Οι ίδιοι λένε ότι είναι « υπέρμαχοι του “λίγα και καλά”, με την έννοια ότι προσπαθούμε να είμαστε επιλεκτικοί και να μην κάνουμε εκπτώσεις, οποιουδήποτε είδους, όσον αφορά τη μουσική μας.Αυτό οδηγεί νομοτελειακά στο συμπέρασμα ότι ο βιοπορισμός από τη μουσική καθίσταται αδύνατος,τουλάχιστον υπό τις συγκεκριμένες κοινωνικές συγκυρίες». Αλλωστε ο μεν Μάνος εργάζεται ως αρχιτέκτονας και ο Γιώργος ως βιβλιοπώλης…

Είναι όμως «δύσκολο» και το είδος μουσικής που κάνουν. Νορμανδική φολκ με έντονα στοιχεία μουσικής δωματίου, αλλά σε μια πολύ μοντέρνα εκδοχή. « Η αγάπη μας για τα ακουστικά και ιδιαίτερα όργαναστην ουσίακαθόρισε την κατεύθυνση που πήραμε τελικά σαν σχήμα, χωρίς να έχουμε άμεσες και συνειδητές μουσικές επιρροές. Τα ίδια τα όργανα μας έδειξαν τον δρόμο. Εξάλλου πόσο πειραματικά μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος ένα ακορντεόν και ένα μαντολίνο; ».

Φίλοι της κοινωνικής δικτύωσης, αναγνωρίζουν ότι αν δεν υπήρχε και αυτό, τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο… μαύρα. « Τα κοινωνικά δίκτυα και γενικά τα μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογίασε μεγάλο ποσοστό καταργούν τα σύνορα.Ο καθένας έχει πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να τον ενδιαφέρει,έχοντας βέβαια να αντιμετωπίσει και το χάος του Διαδικτύου.Μπορείς να επιλέξεις πλέον ποιο θα είναι το κοινό σου και πού θα απευθυνθείς.Το παιχνίδι παίζεται επί ίσοις όροις σε ένα σχεδόν παγκόσμιο ταμπλό.Γι΄ αυτό και δεν εγκαταλείπουμε τη Θεσσαλονίκη. Ισως αν οι στόχοι μας ήταν διαφορετικοί (π.χ.να μας δείχνει η τηλεόραση,να παίζουμε κάθε εβδομάδα live κτλ.) να είχε νόημα κάτι τέτοιο » σημειώνουν οι Μάνος Μυλωνάκης και Γιώργος Παπαδόπουλος.

Εκτός από το χάος του Διαδικτύου, τους Υοur Ηand Ιn Μine απασχολεί και η οικονομική κρίση. « Ως πολίτες είμαστε γενικά πολύ απογοητευμένοι.Οχι μόνο τώρα,που τελικά όλοι παραδέχονται ομόφωνα ότι ξαφνικά κάτι δεν πάει καλά με αυτή τη χώρα,αλλά και προτού ξεσπάσει η κρίση στην πραγματική οικονομία. Είναι, νομίζουμε, οφθαλμοφανές ότι οι ελπίδες είναι πλέον λιγοστές για μια ζωή όπως τη φανταζόμαστε. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, στην Ελλάδα για τους περισσότερους πάντα ήταν έτσι. Ολοι έχουμε ευθύνες, σίγουρα, διότι ποτέ δεν μιλήσαμε ουσιαστικά για την οικονομία και την πολιτική.Από τη μία υπάρχουν καριερίστες δημόσιοι υπάλληλοι που στελεχώνουν τις νευραλγικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού και από την άλλη πολίτες που ενσωματώνονται σε κομματικές “εταιρείες”- κυρίως κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών σπουδών τους- με την ελπίδα να γίνουν κάποτε οι παραπάνω.Βέβαια,υπάρχει και ο υπόλοιπος κόσμος,ο οποίος δεν έχει τις αντοχές να αντισταθεί ουσιαστικά σε όλο αυτό το πράγμα, με αποτέλεσμα να συνωμοτεί σιωπηλά με το σύστημα και να υιοθετεί τη νοοτροπία του».

Ασχέτως με το αν συμφωνούν με τους «αγανακτισμένους», οι δύο μουσικοί σημειώνουν ότι «το κίνημά τους αποτελεί μια ουσιαστική πολιτική έκφραση, χωρίς κομματικό καπέλωμα, ίσως τη μοναδική τα τελευταία δέκα χρόνια ». Γι΄ αυτό και νιώθουν ξαφνιασμένοι θετικά αλλά και αρνητικά «με τον τρόπο που εκτυλίχθηκε το σίριαλ με τους “Αγανακτισμένους”.Είμαστε απογοητευμένοι με όσους Αγανακτισμένους έδειξαν δειλία μπροστά στην ομαδική δουλειά και στην ανάγκη όλο αυτό να πάρει έναν σχηματισμό. Είμαστε απογοητευμένοι με τα νέα κινήματα “αγανάκτησης ενάντια στους Αγανακτισμένους”. Γιατί το μόνο εύκολο είναι να κρίνουμε και να σνομπάρουμε μακρόθεν. Λυπούμαστε βαθιά για τις εικόνες άκρατης βίας και κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων και αγανακτούμε με την αδυναμία της Αριστεράς να δώσει ρεαλιστικές λύσεις και να σταθεί στο πλευρό της αντίδρασης ».

Το νέο άλμπουμ των Υour Ηand Ιn Μine αποτελείται από εννέα μικρές αυτοτελείς μουσικές ιστορίες.

Οι Υουr Ηand in Μine εμφανίζονται στις 20/8 στο Sani Festival,στη Χαλκιδική.
Περισσότερες πληροφορίες για το ντουέτο στις διευθύνσεις
http://www.myspace.com/theyourhandinmine και http://www.yourhandinmineband.com.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ