Μία αυτοψία του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων θα κρίνει πλέον την τύχη του κινηματογράφου «Αστρον» της λεωφόρου Κηφισίας στους Αμπελοκήπους. Δύο συνεδριάσεις του συμβουλίου δεν στάθηκαν ικανές να δώσουν απάντηση στο ερώτημα, αν το κτίριο μπορεί να κατεδαφιστεί, όπως ζητούν οι ιδιοκτήτες του ή θα πρέπει να κηρυχθεί διατηρητέο κατά το αίτημα του Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων και του πολιτιστικού φορέα MOnuMENTA. Ετσι τώρα επιτροπή του ΚΣΝΜ θα εξετάσει το κτίριο από κοντά προκειμένου να έχει πληρέστερη εικόνα.
Ο Σύλλογος θεωρεί, όπως κατέθεσε και στο συμβούλιο, ότι πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν η μεγάλη σημασία του «Αστρον» για τους κατοίκους της περιοχής και για την ιστορία του κινηματογράφου καθώς και η αρχιτεκτονική και πολεοδομική του αξία. Η πρόταση του μάλιστα είναι να γίνει δημοτική κινηματογραφική αίθουσα και χώρος πολιτισμού, ενώ μαζί με τον γειτονικό θερινό κινηματογράφο Ελληνίς, που έχει ήδη χαρακτηριστεί διατηρητέος, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενιαίο πολεοδομικό σύνολο πολιτισμού και αναψυχής.
Να σημειωθεί πάντως, ότι στην πρώτη συνεδρίαση του, το ΚΣΝΜ είχε αποφανθεί υπέρ της κατεδάφισης του κινηματογράφου, που έχει πάψει να λειτουργεί από το 2008. Οι λόγοι γι΄ αυτήν την απόφαση είναι η άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το κτίριο, η απογύμνωσή του εσωτερικά από όλο τον εξοπλισμό του – μηχανήματα και καθίσματα – καθώς και μεγάλες αλλοιώσεις στο κτίσμα. Παραμένει ωστόσο ως ενδιαφέρον στοιχείο το μεγάλο φουαγιέ του με τις τζαμαρίες, που έχουν θέα στην Κηφισίας καθώς και η λιτή αρχιτεκτονικά, πρόσοψή του χρωματισμένη με μωβ χρώμα. Το κτίριο άλλωστε, που είναι έργο του Σόλωνα Κυδωνιάτη, σχεδιάστηκε ειδικά για κινηματογράφος, ο οποίος άνοιξε το Φεβρουάριο του 1957.