Σήμερα η Επίδαυρος ζει ήσυχες στιγμές. Τίποτα δεν προοιωνίζεται ότι την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 27.000 άνθρωποι θα παρακολουθήσουν την πλέον αναμενόμενη παράσταση των Επιδαυρίων, το «Ριχάρδο Γ» του Σαίξπηρ με τον Κέβιν Σπέισι σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες. ΄Η σχεδόν τίποτα. Το στήσιμο του ογκώδους σκηνικού έχει ολοκληρωθεί και στις 9 το βράδυ, μόλις δροσιστούν οι αρχαίες πέτρες από την κάψα του Ιουλίου, θα ξεκινήσει η γενική δοκιμή κεκλεισμένων των θυρών (επιτρέπονται μόνο οι φωτογραφίες).

Από εννέα χιλιάδες εισιτήρια έχουν κοπεί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», για κάθε παράσταση του έργου _ παραγωγή του «The Bridge Project» _ που φέρνει για δεύτερη φορά μαζί τον Κέβιν Σπέισι και τον Σαμ Μέντες μετά τη συνεργασία τους στην, βραβευμένη με BAFTA και ΄Οσκαρ, ταινία American Beauty. Ως γνωστόν, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος του κόσμου, στις δύο παραστάσεις του «Ριχάρδου Γ’» προστέθηκε άλλη μια.

Ο θίασος που θα φέρει στην Επίδαυρο την πρωτοφανή αυτή κοσμοσυρροή βρίσκεται ήδη εκεί από την Τρίτη, ημέρα άφιξης του Κέβιν Σπέισι και του Σαμ Μέντες στην Επίδαυρο. Οι τεχνικοί έχουν φθάσει νωρίτερα, περίπου μια εβδομάδα πριν τις παραστάσεις. ΄Ολοι οι συμμετέχοντες στην παράσταση με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τεχνικοί, ηθοποιοί και υπόλοιποι συντελεστές, έχουν μοιραστεί σε τρία ξενοδοχεία στην περιοχή Γιαλάσι έξω από την παλιά Επίδαυρο αφού ήταν αδύνατο να τους χωρέσει όλους ένα. Την Τετάρτη έγινε η τεχνική πρόβα που ξεκίνησε το βράδυ και κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Κι επειδή το πρωί και το μεσημέρι έχει αφόρητη ζέστη, μαθαίνουμε ότι ο Κέβιν Σπέισι και οι συνεργάτες του προτιμούν κατά τη διάρκεια της ημέρας να ξεκουράζονται ως επί το πλείστον εντός των ξενοδοχείων τους προκειμένου να φυλάξουν δυνάμεις για τις πολύωρες πρόβες της νύχτας.

Ο «Ριχάρδος Γ’» έκανε πρεμιέρα στο Old Vic του Λονδίνου όπου τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν με μιας _ ενώ η παράσταση θεωρήθηκε πολιτιστικό γεγονός. Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, οι παραστάσεις της Επιδαύρου να προσελκύσουν διεθνές κοινό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με το ελληνικό κοινό, αρκετοί φίλοι του θεάτρου από το εξωτερικό αναμένεται να παρακολουθήσουν το έργο που θα έχει διάρκεια περίπου 3 ώρες χωρίς διάλειμμα.

Τα σκηνικά είναι του Τομ Πάιπερ, τα κοστούμια της Κάθριν Ζούμπερ, οι φωτισμοί του Πολ Πάιαντ, οι προβολές του Τζον Ντρίσκολ. Ο ήχος του Γκάρεθ Φράι και η μουσική του Μαρκ Μπένετ. Τον Κέβιν Σπέισι πλαισιώνουν μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί: Μορίν Άντερμαν, Στέφεν Αι Άντερσον, Τζέρεμι Μπομπ, Νέιθαν Ντάροου, Ζαντς Ντάγκαν, Χέιδν Γκουίν κ.ά.
Ο Κέβιν Σπέισι δεν πρόκειται να παραμείνει στην Ελλάδα μετά την Κυριακή για διακοπές και ξεκούραση. Τη Δευτέρα αναχωρεί με προορισμό το Λονδίνο όπου τον καλούν τη συγκεκριμένη εβδομάδα θεατρικές υποχρεώσεις.