Φαντάζει μάλλον εύκολη υπόθεση το να αποκτήσει κανείς μια εικόνα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής σήμερα. Αρκεί να περιοριστεί σε τρία μόνο ονόματα. Καθώς σχεδόν τίποτε το ενδιαφέρον δεν συμβαίνει όσον αφορά την πραγματική δημιουργία, τρεις γυναίκες καθορίζουν τα πράγματα σε αυτή τη νέα δεκαετία στην ποπ κουλτούρα: η Μπιγιονσέ, η Lady Gaga και η Αντέλ. Η πρώτη, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ο «Νew Υorker» σε πρόσφατο τεύχος του, ούσα η «αγαπημένη της Αμερικής», προσπαθεί τα μάλα να διατηρήσει αυτόν τον τίτλο – μια υπόθεση όχι ιδιαίτερα δύσκολη. Το έργο της δεύτερης, καθώς η επιτυχία πλέον εξαρτάται απολύτως από την έκπληξη, είναι σαφώς πιο δύσκολο, ιδίως από τη στιγμή που το οπλοστάσιό της από κρυφούς άσους θα έχει στερέψει. Οσο για την Αντέλ, τα πράγματα μοιάζουν σαφώς πιο εύκολα. Μπορεί να μη διαθέτει τους γοφούς της Μπιγιονσέ ούτε την εξωφρενική γκαρνταρόμπα της Gaga, έχει όμως μία από τις εκφραστικότερες φωνές των ημερών μας αλλά και τα κατάλληλα ρεφρέν ώστε να συνεχίσει να λατρεύεται από τη μέση αμερικανίδα νοικοκυράκαι ψηφοφόρο.

Η Αντέλ επίσης, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η καλλιτέχνις με το πιο εμπορικό άλμπουμ αυτής της χρονιάς. Ηδη το «21» έχει πουλήσει παγκοσμίως περισσότερα από 7 εκατ. αντίτυπα, νούμερο δυσθεώρητο στην ψηφιακή εποχή. Η εμπορικότητα της βρετανίδας τραγουδίστριας αποτελεί φαινόμενο και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η ίδια ξεφύτρωσε κυριολεκτικά από το πουθενά και χωρίς εντυπωσιακά βίντεο ή εξτρίμ εμφανίσεις κατάφερε να γίνει παγκόσμιο αστέρι.

Σίγουρα η επιλογή της από το ΒΒC το 2008 στην περίφημη λίστα που ανακοινώνει κάθε χρόνο τα σημαντικότερα ονόματα της επόμενης χρονιάς, καθώς και το σχόλιο του βρετανικού καναλιού ότι με το πρώτο άλμπουμ της «19»- και οι δύο δουλειές της είχαν ως τίτλο την ηλικία της- θα δημιουργούσε αίσθηση, βοήθησαν. Ωστόσο η καθιέρωσή της οφείλεται στην εύθραυστη και σπαραξικάρδια σόουλ-ποπ της και πάνω απ΄ όλα στην ίδια τη φωνή της. Ποντάρει δε σε ένα κοινό μάλλον ώριμο και όχι τόσο εξοικειωμένο με το Ιnternet, που επιμένει ακόμη να αγοράζει CD, αντί να τα «κατεβάζει».

Πολύ όμορφα τραγούδια, όπως το «Chasing Ρavements» από το πρώτο άλμπουμ και κυρίως τα «Rolling Ιn Τhe Deep» και «Set Fire Τo Τhe Rain», δείχνουν ότι η Αντέλ διαθέτει ταλέντο και στη σύνθεση. Κινείται πάντως έξυπνα. Πρώτον, εμφανίστηκε σε μια χρονική περίοδο που η λευκή («γαλανομάτα») σόουλ χάρη στην Εϊμι Γουάινχαουζ και στην Ντάφι ήταν στο φόρτε της. Δεύτερον, ξεδίπλωσε τις φωνητικές ικανότητές της σε ένα κοινό που… πεθαίνει να ακούει και την παραμικρή κορόνα των σταρ του εκάστοτε «ΧFactor». Μερικές δεκαετίες πριν, αν αφηνόταν να «χαλάσει» την εικόνα της και να «ουρλιάξει» λίγο, ίσως να μιλούσαμε για ένα πραγματικό φαινόμενο. Στον κόσμο της Αντέλ όμως τα πάντα είναι καθώς πρέπει…

Καριέρα σαν σαπουνόπερα

Η Lady Gaga πάλι αποτελεί ίσως τον ακριβώς αντίθετο πόλο. Επηρεασμένη, όπως τονίζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, από τον Ντέιβιντ Μπάουι και τη Μαντόνα, έχει επενδύσει στην εικόνα της περισσότερο από κάθε άλλη (ή άλλον) σταρ στην ιστορία της μουσικής, σε βαθμό τέτοιον που κάθε εμφάνισή της αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, όχι τόσο για την ίδια τη μουσική αλλά κυρίως για το τι θα φοράει ή- ακόμη περισσότερο- μέσα από ποιο project θα την παρουσιάσει. Τα έχουμε δει κυριολεκτικά όλα από τη Στέφανι Τζοάν Αντζελίνα Τζερμανότα, όπως είναι το πραγματικό της όνομα: εξόδους από γιγάντια αβγά, outfits από κρέας, εκατοντάδες περούκες και άλλα τόσα εκκεντρικά κοστούμια και, βεβαίως, ένα διαρκές παιχνίδι της με τα φύλα. Δεν είμαι πολύ σίγουρος για το πόσο θα διαρκέσουν όλα αυτά: τα μεγάλα ονόματα από τα οποία επηρεάστηκε πρωτίστως παρουσίασαν σπουδαία μουσική. Αλλωστε η Gaga και καλή φωνή διαθέτει αλλά και την ικανότητα να γράφει έξυπνα τραγούδια.

Επίσης το κοινό δεν σοκάρεται πλέον ούτε από τις σεξουαλικές ούτε από τις σκηνικές ανατροπές. Εχουν περάσει 40 χρόνια από τον αμφίφυλο Ζiggy και 20 από τη Μαντόνα να φωτογραφίζεται γυμνή στους αμερικανικούς δρόμους. Ακόμη και το πιο συντηρητικό εγχώριο κοινό, το οποίο αποκαλεί εν χορώ «θεά» τον Ψινάκη στα Μad Αwards, παρατηρεί την εξέλιξή της σαν επεισόδια μιας σαπουνόπερας. Δήθεν τάχα μου σοκαρίστηκαν όσοι την είδαν πρόσφατα να χορεύει σχεδόν γυμνή με τον πατέρα της κατά την παραλαβή του βραβείου Fashion Ιcon. Οσο για τη μουσική της, λίγα έχει να προσφέρει πέρα από έξυπνα ρεφρέν. Και αν συνεχίσει έτσι, η Gaga θα καταγραφεί στην Ιστορία ως η πιο καλή αντιγραφέας της Μαντόνα.

Για κάθε τραγούδι της τελευταίας φαίνεται να ηχογραφεί και ένα δικό της. Μετά το «Αlejandro», έχουμε τώρα το «Αmericano»- και τα δύο faux λάτιν -, κόντρα στο αντίστοιχο της Μαντόνα «La Ιsla Βonita». Στο δε ομώνυμο τραγούδι του τρίτου άλμπουμ της «Βorn Τhis Way» είναι στιγμές που δεν είσαι σίγουρος αν πρόκειται για ριμίξ του «Εxpress Υourself». Γενικώς κινείται πάντα στο πλαίσιο της eurodisco, με πινελιές από τα 80s, που θυμίζουν Queen και Μπρους Σπρίνγκστιν.

ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΟΜΠΑΜΑ

Η Μπιγιονσέ κινείται σε διαφορετικό άξονα και από την Αντέλ και από τη Lady Gaga.Είναι το γλυκό κορίτσι της εποχής Ομπάμα που κατάφερε με το ταλέντο του να φθάσει στην κορυφή.Θα μπορούσε να είναι η αγαπημένη του σχολείου της,η μαζορέτα που πάντα ξεχώριζε και άφηνε την αίσθηση ότι μόλις έβγαζε για πάντα τα πομ-πομ θα ακολουθούσε το αμερικανικό όνειρο διά μέσω Χόλιγουντ.Δεν ήταν διόλου τυχαία η επιλογή της ως κορυφαίας παρουσίας στην ορκωμοσία του αμερικανού προέδρου και σίγουρα ολόκληρο το προφίλ που προβάλλει,ως καλή σύζυγος δίπλα στον μετανοημένο και αγαπημένο ράπερ της ΑμερικήςJayZ , δεν είναι τυχαίο.

Πρόσφατα ηΜισέλ Ομπάμα επέλεξε το τραγούδι της «Get Μe Βodied»- μετατρέποντάς το σε «Μove Your Βody»- προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως σάουντρακ στην καμπάνιά της για αδυνάτισμα υπό τον τίτλο «Let΄s Μove».Προς έκπληξη των μαθητών του δημοτικού σχολείου του Χάρλεμ,τον περασμένο Μάιο,η Μπιγιονσέ εμφανίστηκε ξαφνικά να εκτελεί το πρόγραμμα ασκήσεων της Μισέλ δίπλα τους.Βλέποντας τις λεπτομέρειες του βίντεο καταλαβαίνει κανείς πόσο έξυπνα χτίζει την εικόνα της:

ένα χτυπηματάκι στην πλάτη, μια ματιά αντί χειραψίας…

Οσο για τη νέα δουλειά της με τίτλο «4»,επιχειρεί μια στροφή στις ρίζες της μαύρης μουσικής επιδεικνύοντας την εξαιρετική φωνή της,χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα τραγούδια εκείνα που θα τη διατηρήσουν στην κορυφή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ