Από κοντά είναι ακόμη πιο όμορφη απ΄ ό,τι στο σινεμά. Οταν την είχα δει για πρώτη φορά για τον «Αγγλο ασθενή», το 1996, είχα εντυπωσιαστεί από την κομψότητα, τη φινέτσα και τον αδιόρατο σνομπισμό της. Χρόνια αργότερα την ξαναείδα στο Βερολίνο για το «Απλά… σ΄ αγαπώ», όπου υποδύθηκε μια παιδοκτόνο. Εξοχη και τότε. Λίγο πιο βαριά ίσως, με μια-δυο ρυτίδες παραπάνω, η αλήθεια όμως είναι ότι όσο τα χρόνια περνούν τόσο δεν φαίνονται στην Κριστίν Σκοτ Τόμας. Η ίδια, μετριόφρων, δεν δέχεται εύκολα τα κολακευτικά σχόλια για την ηλικία της. «Δεν είμαι πια και τόσο νέα» λέει η Σκοτ Τόμας, η οποία στις 24 του περασμένου Μαΐου έκλεισε τα 51. «Και αυτό φαίνεται πολύ έντονα όταν ξυπνάς το πρωί και βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Αλλά, όπως συνηθίζω πάντα να λέω, μου αρέσει να συμβαδίζω με την ηλικία μου.Δεν θα την άλλαζα με τίποτε».

Δεν ξέρω τι λέει η ίδια για τον εαυτό της, πάντως είναι πάντα ευχάριστο να βλέπεις και να ξαναβλέπεις την Κριστίν Σκοτ Τόμας στην οθόνη. Πρόσωπο που μαγνητίζει, ηθοποιός με ανησυχίες, κάτι που φαίνεται και στην τελευταία ταινία της «Η αντίζηλος» του Αλέν Κορνό, η οποία υπήρξε επίσης το κύκνειο άσμα του σκηνοθέτη και προβάλλεται από την περασμένη Πέμπτη στις αίθουσες. Ενδεχομένως η κουλ ομορφιά της να ήταν ένας από τους λόγους που ο Κορνό την επέλεξε για την «Αντίζηλο», όπου υποδύεται μια αδίστακτη μπιζνεσγούμαν στην αρένα του αδυσώπητου ανταγωνισμού. «Ο Αλέν δεν μου είπε ποτέ τον λόγο που θέλησε να συνεργαστούμε αλλά νομίζω ότι η ψυχρότητα που φαίνεται ότι αναδίδωταίριαζε στην ιστορία του τέλειου εγκλήματος που είχε στο μυαλό του».

Σε ό,τι αφορά την ίδια ακούγεται κάπως μαζοχίστρια όταν εξηγεί τους βασικούς λόγους για τους οποίους επέλεξε να παίξει στην «Αντίζηλο». «Με ξετρέλανε η ιδέα να υποδυθώ μια πολύ κακιά γυναίκα που στο τέλος την πληρώνει» λέει για την ηρωίδα της, η οποία μάλιστα έχει το ίδιο όνομα με το δικό της, Κριστίν. «Είναι ένα θηλυκός Μακιαβέλι και αυτό με γοήτεψε αφάνταστα. Ρόλοι σαν της Κριστίν ξορκίζουν τους δαίμονές μου γιατί σε όλη μου τη ζωή ένιωθα πάντα πιο κοντά στη θέση του θύματος. Υποδυόμενη γυναίκες σαν την Κριστίν είναι σαν να παίρνω την εκδίκησή μου! Και ξέρετε κάτι;Ορισμένες φορές η κακιά μάγισσα έχει περισσότερο ενδιαφέρον από τη θετή κόρη της,τη Χιονάτη».

Η Κριστίν Σκοτ Τόμας γεννήθηκε στην Κορνουάλη και, ενώ μεγάλωσε στην Αγγλία, πολύ σύντομα μετακόμισε στο Παρίσι έχοντας περάσει τραυματικά παιδικά χρόνια. Το μεγαλύτερο από πέντε αδέλφια, η Σκοτ Τόμας έχασε τον αεροπόρο πατέρα της σε αεροπορικό δυστύχημα και τον επίσης αεροπόρο πατριό της και πάλι σε αεροπορικό δυστύχημα. Μισεί τα αεροπλάνα και εύκολα καταλαβαίνεις το γιατί. Στο Παρίσι εργάστηκε αρχικώς ως au pair. Η Σκοτ Τόμας μιλάει άψογα γαλλικά- σε σημείο που οι ρόλοι στα αγγλικά ενίοτε την ενοχλούν. «Εχω καταλάβει ότι η διαδικασία είναι αρκετά διαφορετική όταν παίζω μιλώντας στα αγγλικά. Οσο λιγότερο μιλώ τα αγγλικάτόσο περισσότερο απελευθερωμένη νιώθω. Εχω πρόβλημα με την αγγλική γλώσσα γιατί από τη στιγμή που έπαιξα τη βρετανή αριστοκράτισσα στον “Αγγλο ασθενή”ο ρόλος κόλλησε πάνω μου σαν βδέλλα.Μου πρότειναν διαρκώς τέτοιους ρόλους. Οχι όμως στη Γαλλία. Εκεί ο καμβάς είναι πιο πλατύς και οι άνθρωποι με φαντάζονται σε διαφορετικά πράγματα».

Οντως τον τελευταίο καιρό η Σκοτ Τόμας, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της από τη γαλλική και τη βρετανική τηλεόραση, διαπρέπει σε γαλλικές ταινίες κρατώντας δύσκολους, ψυχοφθόρους ρόλους όπως της γυναίκας που αποφασίζει να διαλύσει την οικογένειά της στο «Φεύγω». Αλλωστε για τη Σκοτ Τόμας το επάγγελμα της ηθοποιού λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά. Πηγαίνοντας καθημερινά στο κτίριο της La Defense, όπου ως επί το πλείστον γυρίστηκε η «Αντίζηλος», το μόνο που λέει ότι σκεφτόταν ήταν πόσο τυχερή νιώθει που η ζωή της απέχει τόσο πολύ από τον κινηματογράφο και τα πράγματα που αναλαμβάνει να παίξει. «Ορισμένες φορές αυτό που συνηθίζουμε να λέμε “δεν είναι παρά μία ακόμη ταινία”σε ανακουφίζει».

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

Η ταινία «Αντίζηλος» του Αλέν Κορνό προβάλλεται στις αίθουσες ΔΕΞΑΜΕΝΗ, ΕΛΛΗΝΙΣ και ΛΑΪΣ (Γκάζι).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ