«Σαν το νόμισμα κυλήσει, μύθος θε ν’ αρχινίσει…» είναι ο τίτλος του θερινού εκπαιδευτικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί από 28 Ιουνίου έως και την 5 Αυγούστου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το πρόγραμμα οργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Μύθος και Νόμισμα» και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών προσφέροντάς τους την ευκαιρία γνωριμίας με τα αρχαία νομίσματα και την εξοικείωσή τους με τις μικρογραφικές σκηνές που φέρουν στην επιφάνειά τους κάτι που οξύνει την παρατηρητικότητά τους.
Με οδηγό τον Πήγασο, τον φτερωτό ίππο της μυθολογίας τα παιδιά θα ταξιδέψουν στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής νομισματικής ακολουθώντας την εξέλιξη των συναλλαγών, από την ανταλλαγή προϊόντων χωρίς τη χρήση χρήματος ως την επινόηση του νομίσματος ενώ παράλληλα θα εμπλουτίσουν τις μυθολογικές τους γνώσεις, συναντώντας γνωστούς και άγνωστους μύθους στα εκθέματα και αποδίδοντάς τους με δραματοποίηση και μιμητικά, κινητικά παιχνίδια.

Κύρια επιδίωξη είναι οι μικροί επισκέπτες να κατανοήσουν και κατ’ επέκταση να εκτιμήσουν την αξία της μικρογραφικής τέχνης του αρχαίου νομίσματος και να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του ρόλου του στη διάδοση και διάσωση του ελληνικού πολιτισμού. Θα έχουν τη δυνατότητα μάλιστα αναπτύξουν και τα ίδια τις δημιουργικές τους ικανότητες σε ένα εικαστικό εργαστήρι όπου θα κατασκευάσουν το δικό τους νόμισμα, το οποίο και θα πάρουν και μαζί τους ως ενθύμιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται με την οικονομική υποστήριξη της Alpha Bank, κύριας συνδιοργανώτριας της έκθεσης «Μύθος και Νόμισμα».

Για την παρακολούθηση των προγραμμάτων απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210 8217.724 και 210 8217.717. Υπεύθυνη Προγραμμάτων είναι η αρχαιολόγος κυρία Νικολέτα Ξυδέα.