Για «Σεντέφια και Κοράλλια» θα μιλήσει με τα παραμύθια της η Σάσα Βούλγαρη που θα βρεθεί στην ταράτσα του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης για τρεις βραδιές, από την Πέμπτη 23 Ιουνίου και ως το Σάββατο (25/6), σε μια εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Εβλιγιά Τσελεμπί: το βιβλίο των ταξιδιών».

«Για τα ταξίδια του νου, της φαντασίας, της ομορφιάς και της αναζήτησης», όπως λέει η παραμυθού, «για τα ταξίδια της αγωνίας, της κατάκτησης, του νόστου» έχει επιλέξει αποσπάσματα της Οδύσσειας και ιστοριών του Λουκιανού, ποιήματα του Καβάφη και του Καββαδία, παραδοσιακές ιστορίες από την Ιαπωνία, το Αλγέρι, την Αφρική, την Ελλάδα, παραμύθια των Ινουίτ, της Ρωσίας, της Γερμανίας καθώς και από τα βάθη της Ανατολής.

«Με αυτό τον τρόπο, τα βήματά μας θα μας οδηγήσουν σε άγνωστους και γοητευτικούς κόσμους», προσθέτει καθώς εξηγεί ότι μέσα σε μιάμιση, περίπου, ώρα, θα μπλέξει τις ιστορίες της με μια ποικιλία ιδιόφωνων οργάνων που ερμηνεύει ο μουσικός Γιώργος Κατσάνος.

Εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια, από το 1993 που ξεκίνησε, η Σάσα Βούλγαρη αφηγείται ιστορίες. Τα παραμύθια της, για μικρούς και μεγάλους, αποτελούν μια εμπειρία για τις αισθήσεις: Με τη φωνή της και με τη βοήθεια μουσικών οργάνων, ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του κοινού της εικόνες, ήχους, οσμές, γεύσεις.

Γι΄αυτό και κάθε καινούργιο της ταξίδι, είναι και μια νέα περιπέτεια. Σε συνεργασία με Μουσεία και Πολιτιστικά ιδρύματα, οργανώνει θεματικές βραδιές. Στην αρχή ερασιτεχνικά και στη συνέχεια επαγγελματικά, δουλεύει συστηματικά την τεχνική της, αλλάζει και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα καθώς εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο παραμυθάς είναι ένα «παράξενο ον, ένας άνθρωπος που θέλει να μοιράζεται τις ιστορίες του». Και όπως συνηθίζει να λέει, «είμαστε όλοι εν δυνάμει παραμυθάδες». Ψυχοπαιδαγωγός, η ίδια, έχει πια τη δική της μέθοδο την οποία και διδάσκει ενώ το ρεπερτόριό της ξεπερνά πλέον τα 300 παραμύθια, τα οποία δεν αποστηθίζει, αλλά τα μαθαίνει καθώς τα δουλεύει για τις αφηγήσεις της.


ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
«Σεντέφια και Κοράλλια» με τη Σάσα Βούλγαρη
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12 – Αθήνα
Τηλ: 210 3251311 (απαραίτητη η κράτηση θέσεων)
Πέμπτη – Παρασκευή και Σάββατο, στις 21.00