Η ζωγραφική του «ιδιωτικού οράματος» του Απόστολου Γεωργίου _ σύμφωνα με τα λεγόμενα της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ΄Αννας Καφέτση _ έχει ήδη πάρει θέση στο ΕΜΣΤ μέσα από τη μεγαλύτερη παρουσίαση της δουλειάς του σημαντικού σύγχρονου καλλιτέχνη.
Τι περιλαμβάνει αυτό το ιδιωτικό όραμα; Ανώνυμους ήρωες, καταστάσεις χιουμοριστικές, δραματικές και έργα που εκπέμπουν έναν δυναμισμό αποτελούν το «υλικό» της μεγάλης ανθρωποκεντρικής έκθεσης του Γεωργίου, ο οποίος έχει πει: «Ο ήρωας είμαι εγώ και ταυτόχρονα όλοι οι άλλοι. Είμαστε όλοι ίδιοι _ ποσοτικά μόνο αλλάζουν τα χαρακτηριστικά μας. Ο φτωχός γίνεται πλούσιος και ο πλούσιος φτωχός, άρα όλοι συναντιόμαστε κάπου…»

Η έκθεση που αναπτύσσεται σε ολόκληρο το βασικό εκθεσιακό χώρο του Μουσείου εστιάζει σε έργα που πραγματοποίησε ο καλλιτέχνης την τελευταία δεκαετία, ενώ σκοπός της είναι να συγκεντρώσει και να αναδείξει το ώριμο ζωγραφικό του έργο, καθώς και ένα σημαντικό κομμάτι δουλειάς της πρόσφατης εικαστικής του έρευνας.
Σαράντα έξι ζωγραφικά έργα, μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων, ακρυλικά σε καμβά, καθώς και μια πρόσφατη σειρά έγχρωμων σχεδίων μεικτής τεχνικής σε χαρτί αφηγούνται τη σχέση του 59χρονου Γεωργίου με την τέχνη του. Παρουσιάζεται επίσης μια βίντεο προβολή που περιλαμβάνει σαράντα δύο σκίτσα, από στυλό και ξυλομπογιά σε χαρτί, τα οποία αποτελούν τις σελίδες ενός τετραδίου που σχεδίασε ο καλλιτέχνης, το ένα μετά το άλλο, μέσα σε λίγες ώρες.
Η συγκεκριμένη ατομική έκθεση του Απόστολου Γεωργίου, που από τις 26 Μαϊου έως τις 11 Σεπτεμβρίου φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποκτά επικαιρότητα μέσα από μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣΤ «Χωρίς Σύνορα». Συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, το Μουσείο παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τη Μονάδα Απεξάρτησης «18 Άνω».
Από την Παρασκευή 24 Ιουνίου έως την Κυριακή 10 Ιουλίου 2011 θα παρουσιάζεται μια σειρά ολιγόλεπτων βίντεο από το Φωτογραφικό Εργαστήρι της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Άνω». Σαν ένα είδος «κινούμενης φωτογραφίας», τα διάρκειας ολίγων λεπτών βίντεο παρουσιάζουν τη στιγμή μιας φωτογράφησης καθώς και το πριν και το μετά από αυτήν, εισάγοντας στην εικόνα τον πραγματικό χρόνο, και συμπυκνώνουν βιώματα, μνήμες, συναισθήματα και εμπειρίες των δημιουργών τους.
Την Πέμπτη 30 Ιουνίου (ώρα 20.00) οι φωτογράφοι-θεραπευτές Θωμάς Γερασόπουλος και Παύλος Φυσάκης και η φωτογραφική ομάδα του «18 Άνω» θα συνομιλήσουν με το κοινό για τη λειτουργία του Φωτογραφικού Εργαστηρίου της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Άνω», την εμπειρία τους από την επαφή με την τέχνη και τη συνεργασία τους με το ΕΜΣΤ τα τελευταία τρία χρόνια. Την ίδια ημέρα, ως παράλληλη δράση, θα πραγματοποιηθεί bookcrossing, ένα κοινωνικό δίκτυο ανταλλαγής βιβλίων, στον κήπο του Μουσείου. Από τις 17:00 μπορείτε να φέρετε βιβλία που θέλετε να απελευθερώσετε και να τα ανταλλάξετε με άλλα ή με εκδόσεις του μουσείου. (Είσοδος ελεύθερη)

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα (είσοδος επί της οδού Ρηγίλλης)
Ώρες λειτουργίας
Τρίτη έως Κυριακή: 11.00 – 19.00
Πέμπτη: 11.00 – 22.00
Επικοινωνία
Τηλέφωνα: 210 92.42.111 – 3