Το κόστος της διατροφής, κυρίως τις τιμές των βασικών προϊόντων από την αρχαιότητα ως σήμερα, θέμα που προσλαμβάνει επίκαιρες διαστάσεις προσεγγίζει η έκθεση που οργανώνει το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας από το προσεχές φθινόπωρο στη Λευκωσία, στο Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου.

«Το Κόστος της Διατροφής. Πόσο κοστίζει τι… από την αρχαιότητα έως σήμερα», συγκεκριμένα από τον 5ο π. Χ. αιώνα ως τον 20ό είναι ο τίτλος αυτής της έκθεσης, που θα παρουσιάσει τα κυριότερα νομίσματα κάθε ιστορικής περιόδου: Αρχαία Ελλάδα, η Ρώμη, Βυζάντιο, περίοδος της ξένης κυριαρχίας στον ελλαδικό χώρο και σύγχρονη Ελλάδα, κάθε εποχή με το δικό της νομισματικό σύστημα, με τις ιδιαιτερότητες και τις αδυναμίες της.

Με το σκεπτικό ότι στη σύγχρονη εποχή της οικονομικής κρίσης, όπου η εξασφάλιση των ειδών διατροφής αποτελεί κύριο μέλημα και αγωνία των ανθρώπων, η έκθεση για το κόστος της διατροφής έχοντας ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα πληροφορεί τους επισκέπτες για όσα συνέβαιναν και στο παρελθόν. Για παράδειγμα: «Πόσο κόστιζε το λάδι στη Δήλο, το 174 π. Χ.», «Ποιά ήταν η τιμή για έναν χοίρο το 194 π. Χ.», «Τι αγόραζε ένας ρωμαίος με ένα ασσάριο στην αγορά», «Ποιό ήταν το ημερομίσθιο του λεγεωνάριου το 14 μ. Χ.», «Πόσο κόστιζε μισό κιλό κρασί στην Κωνσταντινούπολη το 743», «Πόσα άσπρα έπρεπε να πληρώσει κάποιος το 1641 στις Σέρρες για να αγοράσει μία οκά κρέας» και «Πόσο κόστιζε ένα κιλό ελιές στην Αθήνα του 1834». Και όλα αυτά βλέποντας τα ανάλογα νομίσματα, αφού συνολικά θα εκτεθούν 397 νομίσματα.
Επιπλέον, προσεγγίζονται και οι διατροφικές συνήθειες κάθε εποχής αφού με άξονα τις τιμές των ειδών διατροφής, τους μισθούς και τις αξίες άλλων αγαθών και υπηρεσιών (όπως η ένδυση, τα ταξίδια, οι τιμές γης, οι σκλάβοι κ.ά.), εκτίθενται τεκμηριωμένες μέσω νομισμάτων κάθε εποχής. Και μία πρωτοτυπία: Στην έκθεση θα παρουσιασθούν και τα προϊόντα που προμηθεύονταν οι άνθρωποι από την αγορά, τα επεξεργάζονταν, τα συντηρούσαν και τα μαγείρευαν στην κουζίνα τους μέσω δύο ενδεικτικών συνταγών από την κάθε ιστορική περίοδο: η μία θα είναι η πρωτότυπη και η άλλη θα είναι η ερμηνεία της σε σύγχρονη εκτέλεση. Οι συνταγές μάλιστα θα διατίθενται σε φυλλάδιο για τους επισκέπτες της έκθεσης, που θα ήθελαν να πειραματισθούν.
Πού και Πότε
Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Λευκωσία (Φανερωμένης 86-88-90, τηλ. +357 22128157). «Το Κόστος της Διατροφής. Πόσο κοστίζει τι… από την αρχαιότητα έως σήμερα»,

Διάρκεια: Οκτώβριος 2011 _Φεβρουάριος 2012