Σε ηλικία 96 ετών απεβίωσε ύστερα από μακρά ασθένεια ο μεγάλος φίλος της Ελλάδας Πάτρικ Λι Φέρμορ.

Ο βρετανός συγγραφέας έγινε γνωστός για τη δραση του στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμιου Πολέμου και κυρίως για τη συμνμετοχή του στην απαγωγή του γερμανού στρατηγού Χάινριχ Κράιπε, το 1944.

Μετά τον πόλεμο ο Φέρμορ έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες του από την Αντίσταση και το 1960 εγκαταστάθηκε στην Καρδαμύλη. Στη Βρετανία ήταν κυρίως γνωστός για τα ταξιδιωτικά βιβλία του.

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού εξέφρασε τη βαθειά της θλίψη για την απώλεια του Φέρμορ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ο Patrick Leigh Fermor, ο μεγαλύτερος ίσως σύγχρονος συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, αγάπησε την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του.

Απ την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν συμμετείχε ενεργά στον αγώνα των ανταρτών στην Κρήτη κατά των Γερμανών κατακτητών, μέχρι σήμερα, που άφησε την τελευταία του πνοή, ο Fermor δεν έπαψε ούτε στιγμή να εμπνέει και να συγκινεί με το συγγραφικό του ταλέντο, την ηθική του ακεραιότητα, την αγάπη του για τη ζωή, τους αγώνες του για τις ανθρωπιστικές αξίες.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του Fermor ήταν πως «πατρίδα είναι εκεί όπου έχουμε τα βιβλία μας».

Η Ελλάδα, η χώρα που ο ίδιος επέλεξε για να ζήσει και να δημιουργήσει, αποχαιρετά σήμερα ένα από τους πιο αξιόλογους πρεσβευτές του Πολιτισμού της σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Οι λεπτομέρεις για τον τόπο και το χρονο της κηδείας του Φέρμορ δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.