Για μια Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής μιλάει ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος στις συνεντεύξεις που έδωσε στον ιταλικό Τύπο προσφάτως, με αφορμή τη διανομή της ταινίας του «Η σκόνη του χρόνου» στην Ιταλία.
Ιδιαίτερα η συνέντευξή του στην εφημερίδα «Il Manifesto» (Τετάρτη 25 Μαΐου) είναι άκρως πολιτική, με άμεσες αναφορές σε πολιτικούς και κόμματα, αλλά και με την πρόταση του σκηνοθέτη για δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

«Μια συνέντευξη με τον κινηματογραφιστή της “Σκόνης του χρόνου” ενώ η χώρα του είναι προς πώληση – Η Ελλάδα σε οικονομική καταστροφή» γράφει η εφημερίδα στον πλάγιο τίτλο της. Παραθέτουμε μέρος της συνέντευξης:

«Il Manifesto»: Διαβάζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν δίνει καμία συναίνεση στην κυβέρνηση και ότι η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος αρνήθηκε να συναντήσει τον Γιώργο Παπανδρέου (σ.σ. η ερώτηση έγινε πριν από τη συνάντηση των αρχηγών κομμάτων την Παρασκευή 27 Μαΐου).
Θ.Α.: «Είναι λάθος. Χρειάζεται να μιλάς και να εξηγείς τη γνώμη σου. Αυτό δεν είναι πολιτική. Θα πρέπει να συζητήσουν, να προτείνουν, να βρουν μια λύση ριζική. Οχι όμως τη λύση που προτείνει το ένα κόμμα στο άλλο. Πρέπει να καθήσουν όλοι στο τραπέζι και να αποφασίσουν».

– Με τη συναίνεση του λαού.
«Ενα λαϊκό δημοψήφισμα, γιατί ο λαός αποφασίζει».

– Το δημοψήφισμα έχει προταθεί;
«Οχι, δεν το έχει προτείνει κανένας».

– Τότε μπορούμε να πούμε ότι ο Αγγελόπουλος προτείνει δημοψήφισμα για την κατάσταση στην Ελλάδα;
«Ναι. Κάθε κόμμα πιστεύει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Παρ’ όλες τις ζημιές που έχουν προκαλέσει τα κόμματα, αυτός ο κόσμος (της πολιτικής) δεν σταματά να μιλάει. Εχουν καταστρέψει τη χώρα και εξακολουθούν να μιλούν. Την ίδια ώρα όμως υπάρχει ένα κοινό που στις δημοσκοπήσεις των εφημερίδων ψηφίζει πάντοτε τα δύο μεγάλα κόμματα…».
«… Ο κόσμος είναι εντελώς απελπισμένος. Ακόμη και οι καλλιτέχνες… Ολα τα ταμεία είναι κλειστά. Οι επιχορηγήσεις για την τέχνη έχουν τελειώσει. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει κλείσει. Οι υπάλληλοι πάνε και φεύγουν. Δεν ξέρουμε αν το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα γίνει του χρόνου. Μουσεία κλείνουν…».

– Αλλά η Τέχνη στην Ελλάδα, όπως και ο τουρισμός, είναι πηγή.
«Η Ελλάδα έχει πάντα ως μοναδική πηγή τον τουρισμό και την τέχνη. Αλλά σήμερα ακόμη και ο τουρισμός πηγαίνει άσχημα».

Δηλώσεις σε «La Repubblica» και «La Stampa»
Μιλώντας στην εφημερίδα «La Repubblica» (Πέμπτη 26 Μαΐου 2011) ο σκηνοθέτης τονίζει: «Τι πόνος να βλέπω την πατρίδα μου να έχει πέσει σε τεράστια οικονομική κρίση. Ο κόσμος είναι απελπισμένος, απεγνωσμένος, δεν περιμένει πια τίποτε». Εξάλλου, στην ερώτηση της εφημερίδας «La Stampa» (Πέμπτη 26 Μαΐου 2011), αν προβλέπει ότι η Ευρώπη θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, ο κ. Αγγελόπουλος απάντησε: «Δεν το ξέρω. Οι περιορισμοί είναι τεράστιοι. Φοβάμαι αναταραχές στις πλατείες, διαμάχες με την Αστυνομία, νεκρούς στους δρόμους. Η ψυχή των συμπατριωτών μου είναι κομμάτια. Η Ευρώπη ήταν ένα όνειρο το οποίο διαλύθηκε πολύ γρήγορα».

Ωστόσο ο ίδιος ο Θόδωρος Αγγελόπουλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του την Παρασκευή 27 Μαΐου μας είπε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με τον τίτλο της «Stampa» που βρίσκεται σε εισαγωγικά, σαν να χρησιμοποιεί λόγια που ο ίδιος είπε: «Η φτωχή μου Ελλάδα χωρίς άλλες ελπίδες». «Αυτό δεν το είπα έτσι. Είναι λαϊκισμός και μελόδραμα που δεν μου πάει» τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος.

Περί της «Σκόνης του χρόνου»
Η «Σκόνη του χρόνου» διανέμεται σε 40 αίθουσες της Ιταλίας, νούμερο-ρεκόρ για ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου σε αυτή τη χώρα, η οποία είναι ήδη συμπαραγωγός της επόμενης δημιουργίας του, «Η άλλη θάλασσα», μαζί με την Τουρκία, την Κύπρο και το Ισραήλ. Τη Δευτέρα 30 Μαΐου ο κ. Αγγελόπουλος θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.
«Εξακολουθώ να είμαι ο μοναδικός έλληνας σκηνοθέτης που μπορεί να έχει συμπαραγωγές με το εξωτερικό» μάς είπε. Στο περασμένο Φεστιβάλ των Κανών οριστικοποίησε τη συμφωνία του με την Τουρκία.

Γιατί όμως η «Σκόνη του χρόνου», η οποία ως τώρα έχει βρει διανομή σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Ισραήλ, η Ελβετία, η Πολωνία και η Ρωσία, δεν έχει διανεμηθεί ακόμη στη Γαλλία; Ως γνωστόν, το γαλλικό κοινό είναι σταθερός πυρήνας των ταινιών του Αγγελόπουλου. Γιατί, επίσης, η Γαλλία δεν είναι συμπαραγωγός χώρα στην «Αλλη θάλασσα»;

Η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο φαινόμενο της χώρας μας. Ο Ερίκ Εμάν, παραγωγός και διανομέας των ταινιών του Αγγελόπουλου στη Γαλλία, έχει κάνει δύο πτωχεύσεις, όπως μας είπε ο σκηνοθέτης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη διανεμηθεί στη Γαλλία η «Σκόνη του χρόνου», αλλά και η προτελευταία ταινία του Βιμ Βέντερς «The Palermo shooting».

«Το εμπόριο έχει τους δικούς του νόμους»
κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος, επισημαίνοντας όμως ότι ο κ. Εμάν εξακολουθεί να έχει τα δικαιώματα της «Σκόνης του χρόνου».

Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει την επομένη…