Την εποχή του «δεν πετάμε τίποτα» η τέχνη από καθημερινά υλικά, ακόμα και από σκουπίδια, είναι επίκαιρη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Και εξακολουθεί να εμπνέει τους καλλιτέχνες στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα: Εικαστικούς δημιουργούς που εν προκειμένω στέλνουν διπλό μήνυμα μέσα από δύο εκθέσεις (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου) στη νέα γκαλερί «Exposium»: ότι και το πιο καθημερινό και ασήμαντο αντικείμενο μπορεί με την κατάλληλη – εμπνευσμένη χρήση να μετατραπεί σε έργο τέχνης· καθώς και ότι η ανακύκλωση δεν είναι «μόδα» αλλά τρόπος ζωής, πηγή δημιουργίας, έκφραση διαμαρτυρίας απέναντι στον συνεχιζόμενο βιασμό του πλανήτη.

Τα ταξίδι ξεκινάει από τον κάτω όροφο της γκαλερί, ή μάλλον από τον… Αχελώο. Η επιχείρηση για την εκτροπή του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της Ελλάδας εντυπωσίασε το φωτογράφο Δημήτρη Σταμούλη, ο οποίος σε συνεργασία με το WWF έσπευσε να απαθανατίσει το τιτάνιο έργο στα στάδιά του μέσα στο χρόνο. «Εκείνο που κυρίως με εξιτάρισε» λέει ο ίδιος, «είναι η τεράστια κλίμακά του σε σχέση με τον άνθρωπο, αυτό θέλησα να αποτυπώσω στις φωτογραφίες μου». Φωτογραφίες, που κι αν έχουν καταγγελτικό χαρακτήρα, καθώς αυτή η κατά WWF «εκτροπή φύσης και λογικής» αναδεικνύει την «καταστροφική δύναμη της ανθρώπινης παρέμβασης», δεν παύουν να αποτελούν κάθε μία από εκείνες ένα ενσταντανέ τέχνης. «Ηθελα, εξάλλου, να προχωρήσω λίγο παραπέρα από την καταγραφή της καταστροφής που συντελείται στην περιοχή, την οποία θα μπορούσε να δείξει ο κάθε ερασιτέχνης φωτογράφος» εξηγεί ο καλλιτέχνης, «γι΄αυτό και έδωσα έμφαση την εικαστική δύναμη των δικών μου λήψεων, άλλοτε παρουσιάζοντας άλλοτε τις παρεμβάσεις του ανθρώπου σαν ιδιόμορφα γλυπτά, άλλοτε τους βράχους της περιοχής σαν ανοιχτές πληγές…».

Στο σύνολό τους θα εκτεθούν δώδεκα μεγάλες φωτογραφίες τις οποίες ο Σταμούλης τράβηξε τους τελευταίους μήνες ταξιδεύοντας πολλές φορές στην περιοχή.

Αν όμως η πρώτη έκθεση είναι αφιερωμένη στη φωτογραφία η δεύτερη είναι αφιερωμένη στη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη μικρογλυπτική, ακόμα και στην κατασκευή χρηστικών αντικειμένων (με εικαστικές προεκτάσεις) και κοσμημάτων: Όλα δημιουργημένα από ανακυκλωμένα, επαναχρησιμοποιημένα ή και ανακυκλώσιμα υλικά. Με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να προτείνουν έναν εναλλακτικό οικολογικό τρόπο σκέψης, μία διαφορετική σχέση του σύγχρονου καταναλωτή με τα απορρίμματά του. Τα οποία, στα χέρια των δημιουργών διασώζονται από τη χωματερή: δεν είναι σκουπίδια, είναι υλικά που τα σέβονται και που τα χρησιμοποιούν με αγάπη για να ζωντανέψουν τις σκέψεις, τα όνειρά τους, για να καταγγείλουν και εκείνοι με τον δικό τους τρόπο την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την αδιαφορία μας απέναντί της. Εργα τους εκθέτουν οι: Γιώτα και Φωτεινή Ηλιοπούλου, Χρήστος Γάκας, Γεωργία Γκρεμούτη, ‘Ακης Γκούμας, Εριφύλη Κακινία, Μανώλης Κοθρής, Λίντα Κοτσονοπούλου, Δανάη Μεγγρέλη, Νίκη Στυλιανού, Σέργιος Φωτειάδης- WE Desigs, 2D, Sugarline Productions.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα λειτουργήσει επίσης workshop για παιδιά με ψυχαγωγικό και ενημερωτικό χαρακτήρα.

Στη γκαλερί «Exposium» (πλατεία Καρύκη 1, τηλ. 210 3228997). Εγκαίνια (και για τις δύο εκθέσεις) Τετάρτη, 1 Ιουνίου, μετά τις 6 μ.μ.. Ως τις 8 Ιουνίου.