Τα «σκάγια» των συνεπειών που είχαν οι προβοκατόρικες δηλώσεις του δανού σκηνοθέτη Λαρς Φον Τρίερ κατά την διάρκεια του φεστιβάλ των Κανών, δεν βρήκαν μόνον τον ίδιο τον Τρίερ αλλά και την ταινία του, την «Μελαγχολία».

Ως γνωστόν παρά την έγγραφη απολογία του το φεστιβάλ ανακήρυξε τον Φον Τρίερ persona non grata επειδή εκτός άλλων δήλωσε ότι είναι ναζιστής και ότι καταλαβαίνει τον Αδόλφο Χίτλερ. Το θέμα όμως δεν σταμάτησε εκεί. Σύμφωνα με την εταιρεία του Φον Τρίερ, την Zentropa, η αργεντίνικη εταιρία διανομής DC αποφάσισε να μην διανείμει την «Μελαγχολία» στην Αργεντινή. «Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Λαρς Φον Τρίερ που είναι προσβλητικές προς τον λαό των εβραίων και γενικότερα προς το ανθρώπινο είδος και δεν θα υποστηρίξουμε την διανομή της ταινίας στην χώρα μας» δήλωσαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της DC Μπερνάρντο και Πάολα Ζούπνικ.

Διόλου απίθανο το παράδειγμα της Αργεντινής να ακολουθήσουν και άλλες χώρες γιατί οι επιπτώσεις που επρόκειτο να έχει η γκάφα του δανού σκηνοθέτη φάνηκαν αμέσως. Κατ’ αρχάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι με τέτοιες δηλώσεις ο Τρίερ κόβει τις σχέσεις του με την Αμερική. Είναι μάλλον αμφίβολο ότι ηθοποιοί όπως η Νικόλ Κίντμαν (πρωταγωνίστριά του στο Ντόγκβιλ) και ο Κίφερ Σάδερλαντ (πρωταγωνιστής στη «Μελαγχολία») θα παίζουν και τόσο εύκολα σε ταινία του Λαρς Φον Τρίερ.

Από την πλευρά της, η αμερικανίδα Κίρστεν Ντανστ που πρωταγωνιστεί στην «Μελαγχολία» (για την οποία και βραβεύθηκε), φάνηκε δυσαρεστημένη από τις δηλώσεις του Φον Τρίερ, τόσο στην συνέντευξη Τύπου της ταινίας, όσο και στην συνέντευξη που έδωσε στο «ΒΗΜΑ». Σε ερώτηση αν εξακολουθεί να ανήκει στην «οικογένεια του Φον Τρίερ;» η Ντανστ απάντησε: «Οχι αν η επόμενη ταινία του είναι πορνό!». Ο Φον Τρίερ είχε ήδη πει στην συνέντευξη Τύπου της «Μελαγχολίας» ότι η Ντανστ θα παίξει στο τετράωρο πορνό που ετοιμάζει.

Ηδη άλλωστε οι συνεργάτες του Φον Τρίερ έσπευσαν να τον υπερασπιστούν μήπως και γλιτώσουν από την ολική καταστροφή. Μιλώντας στο «ΒΗΜΑ» ο γερμανός ηθοποιός (και στενός συνεργάτης) Ούντο Κίερ ο οποίος παίζει στην ταινία, είπε παραπάνω από δυο φορές ότι «ο Λαρς δεν είναι ναζιστής – τον ξέρω χρόνια. Αν ήταν δεν θα υπήρχε περίπτωση να παίζω στις ταινίες του.» Το ίδιο «μαγκωμένος» φάνηκε να είναι ο σουηδός ηθοποιός Στέλαν Σκάσγκαρντ που παίζει στην «Μελαγχολία» και που οφείλει πολλά στον σκηνοθέτη που τον ανέδειξε με το «Δαμάζοντας τα κύματα». «Γνωρίζω τον Λαρς χρόνια και είναι στο στιλ του να είναι απρόβλεπτος» είπε ο Σκάσγκαρντ. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, το όλο περιστατικό με τον Λαρς Φον Τρίερ δεν επηρεάζει την διανομή της ταινίας. Η εταιρία Seven Films που αγόρασε τα δικαιώματα εκμετάλλευση της «Μελαγχολίας» στην Ελλάδα σκοπεύει να την διανείμει το ερχόμενο φθινόπωρο στις αίθουσες, κατά πάσα πιθανότητα τον Νοέμβριο.