Τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του ζωγράφου και σκηνογράφου Πάνου Αραβαντινού (1884-1930) ανασυνθέτει το έργο της Φωφώς Μαυρικίου, το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα από το Μουσείο Μπενάκη. Ο Αραβαντινός, εργάστηκε αρχικά στην Ελλάδα και κατόπιν στη Γερμανία του Μεσοπολέμου, σε μια γενικότερα σημαντική περίοδο για την ιστορία της διεθνούς σκηνογραφίας. Στη Γερμανία, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους σκηνογράφους της εποχής του, δημιουργώντας σκηνικά για περισσότερες από 110 παραστάσεις όπερας, οπερέτας, μπαλέτου και θεάτρου πρόζας από το 1917 ως το 1930.

«Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί – σημειώνει η Φωφώ Μαυρικίου στην εισαγωγή της έκδοσης – ότι για διάστημα μεγαλύτερο από μία δεκαετία μετά τον θάνατό του οι σκηνογραφίες του εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται σε γερμανικά και άλλα ευρωπαϊκά θέατρα».

Ωστόσο, τα υπάρχοντα στοιχεία για την προσωπικότητα και το έργο του Αραβαντινού ήταν ως σήμερα σε μεγάλο βαθμό αποσπασματικά και ατεκμηρίωτα. Στο πλαίσιο αυτό, η – 645 σελίδων – έκδοση, αποσκοπεί στο να καλύψει το κενό αυτό δεδομένου του ότι για πρώτη φορά επιχειρείται η όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή και κριτική παρουσίαση της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Ιστορικός και συνεργάτης του Ιδρύματος η Φωφώ Μαυρικίου, για τη μελέτη του έργου του Αραβαντινού βασίστησε σε πρωτογενές αρχειακό υλικό (αλληλογραφία, προσωπικά έγγραφα, κριτικές, φωτογραφίες), προερχόμενο τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος του υλικού έρχεται για πρώτη φορά στο φως με την συγκεκριμένη έκδοση – η οποία θα παρουσιαστεί την Δευτέρα, 16 Μαϊου, στις 19.30 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη – ενώ, χάρη στην έρευνα της συγγραφέως, ενοποιούνται για το θέμα του Αραβαντινού και για πρώτη φορά ύστερα από τις καταστροφές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, τα αρχεία των Ιδρυμάτων Οπερας Βερολίνου, Αμβούργου, Κολωνίας, Λειψίας και Δρέσδης, των Πανεπιστημιακών Σχολών Θεατρολογίας των παραπάνω γερμανικών πόλεων καθώς και του κέντρου Mozarteum του Σάλτσμπουργκ.

Στην παρουσίαση της Δευτέρας, για το βιβλίο θα μιλήσουν η θεατρολόγος – κριτικός Ελένη Βαροπούλου, η Δρ. Μαριλένα Κασιμάτη ιστορικός – επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης, η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη ενώ θα χαιρετίσει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβοριάς και θα παραστεί η συγγραφέας.