Με τη 17η διοργάνωσή της επιστρέφει η Art – Athina, η διεθνής γιορτή για τη σύγχρονη τέχνη που από την Πέμπτη έως την Κυριακή θα φιλοξενηθεί στο Κλειστό Π. Φαλήρου (TaeKwonDo).

Πενήντα οκτώ γκαλερί, 300 καλλιτέχνες, 40 πολιτιστικοί φορείς, 9 διαφορετικές χώρες. Οι συντελεστές της, 17ης κατά σειρά, Art Athina επιχειρούν για μια ακόμη φορά να φέρουν σ’ επαφή τους συντελεστές του σύγχρονου εικαστικού γίγνεσθαι μέσα από τη φουάρ η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πανόραμα της ελληνικής και διεθνούς τέχνης.

Παρά την περίοδο ύφεσης που διανύουμε η Art – Athina σημειώνει ιδιαίτερα υψηλή επισκεψιμότητα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, 16.000 επισκέπτες διάβηκαν πέρσι την πύλη του TaeKwonDo, ενώ σύμφωνα με σχετική έρευνα οι ολοένα και περισσότεροι καινούργιοι επισκέπτες το 2010 αυξήθηκαν κατά 59,2%;

Σε preview που έγινε το πρωί της Πέμπτης, ο γενικός διευθυντής της Art Athina, Αλέξανδρος Στάνας και οι συνεργάτες του ξενάγησαν τους εκπροσώπους του τύπου στην Art Athina, όπου, όπως αναφέρθηκε θα παρουσιαστούν έργα που απευθύνονται στο πλατύ κοινό _ αξία τους θα ξεκινά από 300 ευρώ _ ενώ θα εκτεθούν μέχρι και έργα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε μουσειακές ή μεγάλες ιδιωτικές συλλογές.

Virtual Art Fair – Η φουάρ στο Διαδίκτυο

Η Art – Athina θα είναι η δεύτερη έκθεση σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, μόλις 24 ώρες μετά την Art Amsterdam, που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα και στο Διαδίκτυο. Οι εκθέτες της Art – Athina έχουν τώρα τη δυνατότητα να παρουσιάσουν και στη φουάρ και στο Ίντερνετ τα έργα των καλλιτεχνών που εκπροσωπούν. Πάνω από 20 εκθέτες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή σε αυτή τη νέα πρωτοβουλία, για την πραγματοποίηση της οποίας η Art – Athina 2011 συνεργάζεται με το openartcollection. com, πρωτοπόρο στα online δίκτυα συλλεκτών και εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, με έδρα στη Νέα Υόρκη. (www. openartcollection. com/ – /f/art – athina)

Παράλληλο Πρόγραμμα
* Στο πρόγραμμα προβολών με τίτλο «Μυστικά ταξίδια» παρουσιάζονται έξι βίντεο από τη συλλογή του ΕΜΣΤ
*Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση της Art Athina με την προβολή μίας επιλογής έργων video – art.

*Το πρότζεκτ Blitzkrieg που πήρε τ’ όνομά του από τη στρατιωτική προσπάθεια του Β΄παγκοσμίου πολέμου ώστε να δημιουργηθεί μια συντριπτική ανωτερότητα στη μάχη «επιχειρεί» ένα Blitzkrieg μέσα από μια επιλογή τεσσάρων από τους πιο καινοτόμους καλλιτέχνες βίντεο από το αρχείο του οργανισμού Electronic Arts Intermix.

*Παρουσιάζονται βίντεο από τη Σερβία και το Κόσοβο. Πρόκειται για το Dom Omladine, το κέντρο νεανικής κουλτούρας του Βελιγραδίου, και το κέντρο τέχνης Stacion, το οποίο ιδρύθηκε το 2006 στην Πρίστινα.

*Η ομάδα δράσης Εν Φλω, φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζουν δύο δρώμενα με τη συμμετοχή των επισκεπτών της έκθεσης χρησιμοποιώντας χαρακτικές και εκτυπωτικές μεθόδους με τίτλους «Α. ΤΥΠΩΘΗΤΩ» και Χ_ΑΡΤ_ΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

*Η Kunsthalle Athena στήνει έναν συμμετοχικό κύκλο παιχνιδιών πινγκ πονγκ με τίτλο «The Ping Pong Lab – Phase Α: Ping Pong Diplomacy» όπου το πινγκ πονγκ δεν εκλαμβάνεται απλώς ως άθλημα, αλλά ως όχημα που θα επιτρέψει τη συμβολική και ποιητική χαρτογράφηση μιας διεθνούς φουάρ όπως η Art Athina 2011.

*Προβολές ντοκιμαντέρ με αφορμή τρεις πρόσφατες σημαντικές απώλειες της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής:τον θάνατο του Βλάση Κανιάρη και του Νίκου Αλεξίου και την παύση της λειτουργίας του χώρου Ζήτα – Μι.

*Οι Μικρογεωγραφίες είναι ένα έργο εν εξελίξει που στοχεύει στη διερεύνηση των μετασχηματισμών και που αναφέρεται στην περιοχή του Φαληρικού όρμου μετά τη μεγάλη αλλαγή που ακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Art Athina2011
12-15 Μαϊου 2011
Κλειστό Π. Φαλήρου (TaeKwonDo)
www.art-athina.gr