Τέσσερα θέατρα, 73 ομάδες, 90 χορογράφοι: Μιλώντας για το 10ο Φεστιβάλ Χορού που θα διεξαχθεί από τις 18 Μαϊου ως τις 11 Ιουνίου, οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Δημιουργοί καταξιωμένοι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι, χορογράφοι με τις δικές τους ομάδες αλλά και Ελληνες οι οποίοι ζουν και χορογραφούν στο εξωτερικό, παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο αθηναϊκό κοινό ενώ παράλληλα, φιλοδοξούν να περάσουν ένα θετικό μήνυμα – πρόταση δραστηριότητας στις δύσκολες ημέρες που περνά η χώρα μας.

Τα θέατρα Ροές, OLVIO, Αργώ και ΠΚ φιλοξενούν τις εφετινές παραστάσεις. Το Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων διοργανώνεται εφέτος με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού καθώς και του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της Unesco.

«Με τη δικαιολογία της τεράστιας οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, κάποιοι επιχειρούν να πείσουν την κοινωνία ότι η τέχνη είναι μια άχρηστη πολυτέλεια και οι δημιουργοί της περιττοί»
αναφέρει στο μήνυμά του με την ευκαιρία του Φεστιβάλ ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων Πέτρος Γάλλιας. Και παρακάτω συνεχίζει: «Μεγαλύτερος κίνδυνος, όμως, από την οικονομική κατάρρευση, είναι η πνευματική ανυπαρξία. Ειδικά σήμερα που η κοινωνία βιώνει και σπαράσσεται από όλα αυτά τα προβλήματα και μπροστά μοιάζει να υπάρχει μόνο αδιέξοδο, περισσότερο τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, η κοινωνία χρειάζεται τους πνευματικούς ανθρώπους και τους δημιουργούς τέχνης. Η ευθύνη του πνευματικού κόσμου και των δημιουργών σε αυτές τις κρίσιμες εποχές είναι τεράστια».

Από τις 22 ως τις 28 Μαϊου, εξάλλου, το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων συνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στο πρόγραμμα Athens Every Week και οργανώνει το Athens Dance Week με παραστάσαεις σε θέατρα, μουσεία, εκθεσιακούς και δημόσιους χώρους, και με μαθήματα χορού σε στούντιο της Αθήνας.
Ισμα Μ. Τουλάτου