Θέλει κατάλληλο μπρίκι, θέλει καλό χαρμάνι, θέλει και μεράκι. Θέλει τέχνη ο ελληνικός καφές για να εξυψώσει τις αισθήσεις, να συνοδέψει τη μοναξιά ή τις φιλικές συζητήσεις.

Αλλά είναι και η ίδια η τέχνη που «θέλει» τον ελληνικό καφέ. Ουκ ολίγες φορές εξάλλου το αρωματικό ρόφημα έχει βρεθεί ως βασικό θέμα σε καλλιτεχνικά έργα. Τώρα εμφανίζεται ως μοναδικός πρωταγωνιστής του καμβά. Χάρη στον Χρήστο Γαρουφαλή ο οποίος δημιούργησε μία σειρά από έργα τα οποία σχεδόν μας γαργαλούν τη μύτη με το άρωμά του. Εργα που ξυπνούν θύμισες, που μας ταξιδεύουν στην παράδοση. Εργα τα οποία ο διακεκριμένος ζωγράφος παρουσιάζει στο κοινό με αφετηρία το Αγρίνιο, από τις 6 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου.

«…Σήμερα που η ηρεμία και η γαλήνη είναι «υπό διωγμόν», ο καφές γίνεται πρόσχημα επικοινωνίας κι άλλοτε σιωπηλός σύντροφος σ’ ένα ταξίδι μνήμης. Ενα φλυτζάνι καφέ σημαίνει συναντήσεις, χνώτα, βλέμματα, συνομιλίες αλλά και σιωπές… Ταπεινό σύμβολο με τεράστια φήμη, γλυκόπικρο στιγμιότυπο του χθες – αντίδοτο στην πολιτιστική μας αμνησία, πολύτιμο κομμάτι στο ψηφιδωτό της ζωής και της πάραδοσης» αναφέρει ο Χρήστος Γαρουφαλλής ο οποίος δίχως να παραμείνει στα λόγια ανέδειξε την πιο καλλιτεχνική πλευρά του καφέ. Και την οποία παρουσιάζει μέσα από την 10η ατομική του έκθεση. Πρόκειται μάλιστα, για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στη γενέτειρά του.

Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και εγκαινιάζεται σήμερα στην αίθουσα τέχνης Νεώριον στις 8 μ.μ. (Σπ. Τσικνιά 54, Αγρίνιο, τηλ.: 2641052505), περιλαμβάνει έργα σε ξύλο, σχέδια και παστέλ τα οποία, μαζί με ορισμένα χαρακτηριστικά παραδοσιακά αντικείμενα που συνοδεύουν τον καφέ παραπέμπουν ακόμη πιο ζωντανά στην ατμόσφαιρα των παλιών καφενείων.

Αναπόσπαστο κομμάτι της έκθεσης, και η σχετική έκδοση όπου ο συγγραφέας Πάνος Θεοδωρίδης συνοδεύοντας με τα κείμενά του τα έργα τέχνης του Χρήστου Γαρουφαλή αναφέρει χαρακτηριστικά: «… Ενας μύλος του καφέ, κρυμμένα τα πάντα όλα στην ευήθεια της χρησιμότητας, ενώ μιλάμε για ένα κουτί των θαυμάτων που εμπνέει τον καλόγερο και τον μερακλή στα εργόχειρά τους.».

Επιπλέον, για τη δουλειά του ζωγράφου ο οποίος έχει επίσης διεθνή παρουσία και έργα του κοσμούν πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, επισημαίνει ο Μανόλης Βλάχος, ιστορικός τέχνης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών: «. . . Το είδος του ρεαλισμού που χειρίζεται ο Γαρουφαλής και η τάση του προς τη μονοχρωμία επιτρέπουν στο θέμα και να διατηρεί την τελειότητα της μορφής και να υποβάλλει το επίπεδο ενός άλλου χρόνου, την αίσθηση του μέτρου και ενίοτε του ταπεινού που ενέχει η ελληνική ζωή. Επιδίωξη του ζωγράφου είναι να υπερβεί το χρόνο και το περίβλημα που φέρει το αντικείμενο – σύμβολο. . . Έτσι, μεταξύ ρεαλιστικού και πνευματικού, οι εικόνες του κερδίζουν σε πραγματική υπόσταση και πνευματικότητα, μπορούν ευθύβολα να παραπέμπουν στη ζωή και την πνευματική τους διάσταση»


Την αξιόλογη δουλειά λοιπόν του Χρήστου Γαρουφαλή μπορεί να δει κανείς και από κοντά από σήμερα και έως τις 4 Ιουνίου στο Αγρίνιο, ενώ με αφετηρία την μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, ο καφές θα ταξιδέψει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.